Fugt rimer i kulde

Mandag morgen gav udfordringer for trafikanterne i den østlige del af landet. Kraftig rim på ruderne, rimglatte veje og tæt rimtåge krævede ekstra tålmodighed og tid i morgentravlheden.

En kold og klar novembernat kombineret med mild og fugtig luft, der strømmer op over landet fra syd, giver rim i rigelige mængder i den østlige del af landet. En del af rimen sætter sig på overfladerne, mens resten endnu mandag formiddag hænger i luften som rimtåge. Det giver vanskelige forhold for trafikanterne, når der både er glat og stærkt nedsat sigtbarhed.

Sådan var realiteterne mandag den 19. november 2012 i morgentimerne. Rimtågen lå tæt over den sydøstlige del af Sjælland og Lolland/Falster samt den sydøstlige del af Fyn . Nogle steder var sigtbarheden ned omkring 100 meter i rimtågen. I løbet af formiddagen bredte rimtågen sig nordover til resten af Vestsjælland og dele af Nordsjælland.

Rimtåge

Rimtåge i Slagelse mandag den 19. november 2012. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

I den delvist klare nat faldt temperaturen til under frysepunktet mange steder. I Jylland nåede den ned til et par graders frost, mens den østlige del af landet nåede ned omkring en enkelt grads frost. Det gav pletvis rimglatte veje i hele landet, og først et stykke op af formiddagen fik Solen helt bugt med rimen.

Rimtåge og isblomster på overfladerne

Varm luft kan indeholde mere fugt end kold luft. Hvis en mild og fugtig luft køles ned til under grænsen for, hvor meget fugt den kan indeholde, kondenserer fugten ud. Det er den proces, der er på færde, når der dannes skyer.

Hvis skyerne dannes helt ned ved jordens overflade, og sigtbarheden i dem kommer under en kilometer, kalder meteorologerne det tåge. Ligger temperaturen inde i tågen under frysepunktet, kaldes det rimtåge.

Grafik Danmark, Risiko for glatte veje 19/11/2012

Der var endnu pletvis glat klokken 09:30 mandag den 19. november 2012.

Rim

Overskydende fugt i luften sætter sig i frostvejr på alle overflader som rim. Foto Hans Christian Katberg Olrik Thoft.

Tuel Sø

En stille og smuk morgen den 19. november 2012 ved Tuel Sø. Foto Hans Christian Katberg Olrik Thoft.

Isblomster

Disse flotte isblomster blev foreviget, før de blev skrabet af bilens forrude. Foto Søren Lynggaard.

19. november 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle