2. juli - et år siden det københavnske skybrud

For et år siden blev København ramt af det mest skadevoldende skybrud i dansk vejrhistorie.

Den 2. juli 2011 blev København ramt af regn så intens, at mange gader stod under vand. Det samme gjaldt kældre og lavtliggende stuelejligheder. Efterfølgende blev skaderne gjort op til mere end tre milliarder kroner.

Stort set hele Storkøbenhavn blev ramt. Skybruddet gik i land ved Hellerup, fortsatte i en sydvestlig bane ind over København og tabte pusten nord for Køge. I det meste af hovedstadsområdet faldt der mellem 30 og 90 millimeter i løbet af det meteorologiske døgn den 2. juli.

Botanisk Have fik mest nedbør med 135 millimeter. Nogle steder faldt der over 50 millimeter på 30 minutter. Det er tredobbelt skybrud, da grænsen går ved 15 millimeter på 30 minutter. De største intensiteter under uvejret blev målt til over 3 millimeter i minuttet i en periode på over 10 minutter. 3 millimeter svarer til 3 liter pr. kvadratmeter.

Både bygerne og den resulterende nedbør fik efterfølgende stor meteorologisk opmærksomhed. På dmi.dk fulgte vi op med nyheder:

Senere på året dissekeret to DMI-forskere fænomenet, og delte ud af deres erfaringer i tidsskriftet 'Vejret'. Vejret er medlemsblad for Dansk Meteorologisk Selskab eller i daglig tale DaMS.

Den første af de to artikler er skrevet af seniorrådgiver Flemming Vejen fra DMI's Data- og Klimainformation. Flemming kigger på nedbørmængder og intensiteter. Han benytter blandt andet kalibrerede data fra DMI's nedbørradar på Stevns til at vurdere, hvor meget regn der mere præcist faldt, hvor vi ikke lige havde en nedbørmåler stående.

Den anden af de to artikler er forfattet af Ph.D. Niels Woetmann Nielsen fra sektionen for meteorologiske modelsystemer. I sin artikel analyserer han vejrudviklingen som førte til skybruddet, hvorfor det blev så kraftigt og hvorfor det netop ramte København.

2. juli 2012

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle