Skybrud over København

Kraftige tordenbyger ramte lørdag sen eftermiddag og aften dele af Sjælland. Værst gik det ud over hovedstadsområdet.

Meteorologerne varslede risiko for skybrud for Sjælland, da et uvejr skulle passere østfra.

"Regn og tordenbyger opstod i en varm og fugtig luftmasse i går eftermiddags over den sydligste del af Sverige", fortæller meteorolog Jesper Eriksen. "Bygerne tog til i styrke og ramte senere dele af Sjælland men med store lokale variationer i mængden af nedbør.

24-timersnedbørsummerne opgjort den 3. juli 2011 i hovedstadsområdet ligger formentlig over eller omkring en 100-års hændelse. Definitionen på en 100-års hændelse er den døgnnedbør, som man kan forvente forekommer én gang hvert 100 år.

Stort set hele Storkøbenhavn blev tidlig lørdag aften ramt af et overordentligt voldsomt skybrud, der medførte omfattende vandskader på veje og bygninger. Skybruddet gik i land ved Hellerup, fortsatte i en sydvestlig bane ind over København og tabte så pusten nord for Køge.

Skybrud defineres som mere end 15 millimeter nedbør på 30 minutter.

I hovedstadsområdet faldt der 30 – 90 millimeter i løbet af det meteorologiske lørdagsdøgn, som sluttede søndag klokken 8.00.

"Botanisk have fik mest nedbør med 135 millimeter. Normalen for København og Nordsjælland er 67 millimeter, så det svarer til to gange månedsnormalen for området", siger klimatolog Rikke Sjølin Thomsen.

Til sammenligning fik landet 8,7 millimeter i gennemsnit.

Ti minutters nedbørintensitet for to lokaliteter

De højeste nedbørintensiteter blev målt til cirka 3,0 millimeter per minut i over ti minutter i Botanisk have og ved Ishøj Varmeværk lørdag aften. DMI har ikke tidligere registreret så høje nedbørmængder på ti minutter.

Mere regn

I løbet af de kommende dage kan der komme mere regn og byger, stedvis med torden. De forventede dagtemperaturer kommer til at ligger mellem 18 og 23 grader. De forventede nedbørsmængder for regionerne for de kommende fire dage ligger samlet op til 18 millimeter i gennemsnit.

I værd at videboksen til højre kan du læse mere om ekstrem nedbør i Danmark.

© DMI, 3. juli 2011 - opdateret den 4. juli 2011

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle