Våd sæson for tørkeindeks

Et tørt forår og en våd sommer slår igennem i DMI's tørkeindeks for 2011.

Klimatolog Mikael Scharling ser tilbage på 2011-sæsonen for tørkeindekset, der sluttede 1. november.

"Det kommer næppe som en overraskelse, men det var ikke lige tørke, der prægede Danmark i 2011. Nok nærmest mangel på samme", fortæller klimatologen. Dog afveg udviklingen på landsplan i begyndelsen af 2011-sæsonen ikke meget fra det vi har set de seks foregående år, hvor indekset er beregnet.

"Indekset steg svagt fra starten i marts. I april og ind i maj gik det hurtigt opad på grund af den usædvanlig megen sol og de lave nedbørmængder. Fra midt i maj og frem til den første uge af juni lå indekset derfor relativt højt omkring 7. 7 betyder forøget risiko for tørke. Det steg dog ikke til et kritisk niveau grundet regnvejr i ny og næ".

Den højeste gennemsnitlige tørkeindeksværdi på landsplan indtraf d. 6. juni og blev på 7,8.

"De følgende fem uger i juni og ind i juli faldt indekset til omkring 6. Det er noget lavere end gennemsnittet for årene 2005-2010", forklarer Mikael Scharling.

Vestkysten af Jylland røg som det eneste større område i Danmark op på et regional tørkeindeks på 9, der er 'høj risiko for tørke'.

"Fra midt i juli 'druknede' Danmark og dermed tørkeindekset mere eller mindre i regn og lå resten af sæsonen langt under gennemsnitsværdien for de foregående seks år", slutter klimatologen der altså med udgangen af oktober lukkede tørkeindeks for i år.

5. november 2011.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle