2011 - varmeste La Niña-år

FN's verdensorganisation for meteorologi, WMO, har netop udsendt en pressemeddelelse med de nyeste resultater om den globale klimaudvikling.

Budskabet er klart: Både forskning og målinger viser fortsat en række alvorlige konsekvenser af klimaforandringerne. Hovedudsagne i WMO's pressemeddelelse er:

  • Den globale temperatur i 2011 er højere end i andre år præget af La Niña hændelser, som har en afkølende effekt på klimaet.
  • 2011 er det 10. varmeste år, der er målt siden 1850, som er starten på globale opgørelser over temperaturen baseret på målinger.
  • De 13 varmeste år forekommer alle inden for perioden fra 1997 til 2011.
  • Udbredelsen af havis i Arktis i 2011 var den næstlaveste og volumet det laveste nogensinde.
  • Fra januar til oktober 2011 var temperaturen mindst 1°C højere end gennemsnittet for perioden fra 1961 til 1990 for store dele af Europa, Sydvestasien og det centrale Afrika såvel som den sydlige del af USA, det nordlige Mexico, størstedelen af det østlige Canada og Grønland.

"Vores forskning er pålidelig og beviser, at verden bliver varmere, og at det skyldes menneskets aktiviteter", siger WMO's generalsekretær Michel Jarraud.
"Koncentrationerne af drivhusgasser i atmosfæren har nået nye højder. De er meget hurtigt ved at nå et niveau, der svare til den stigning på 2 - 2,4°C i den globale middeltemperatur, som forskerne mener, er den kritiske grænse for klimaændringer".

Tre tilstande af ENSO

Tre tilstande i det tropiske Stillehav. Farverne i overfladen angiver havtemperaturer med blå som relativt koldt og rødt som varmt. I 2011 er forholdene som på grafikken længst til venstre. Grafik Carsten Kersø.

La Niña og modsætningen El Niño er et koblet ocean-atmosfære fænomen, der normalt hvert andet til syvende år udløser en kæde af vejrmæssige forandringer over store dele af kloden. I El Niño-år påvirker det varmere overfladevand i det tropiske, østlige Stillehav den globale temperatur. Det omvendte sker i La Niña-år. Her dominerer koldt overfladevand den tropiske del af det østlige Stillehav.

Pressemeddelelsen bygger på data fra de nationale meteorologiske institutter indsamlet og bearbejdet ved flere datacentre i USA og Storbritannien. Statistiske vurderinger af 2011 i forhold til andre år er foreløbige, og de endelige opgørelser udgives i marts 2012.

29. november 2011

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram