Vindstyrken i Nordvesteuropa uændret siden midten af 1800-tallet

Det blæste lige så meget i Danmark for 150 år siden, som det gør i dag. Ifølge prognoserne er der imidlertid mere i vente.

Det blæser ikke mere nu, i Europas nordvestlige hjørne, end det gjorde midt i 1800-tallet. Det viser et hold forskere fra England, Danmark, Island, Jersey og Irland, med Edward Hanna fra Sheffield Universitet i spidsen.

”Vi har analyseret den daglige ændring i det atmosfæriske tryk. Det giver os et pålideligt bud på ændringer i vindstyrken i den nordvestlige del af Europa længere tilbage i tiden end det tidligere har været muligt”, forklarer medforfatter John Cappelen.

Undersøgelsen er baseret på omhyggeligt tjekkede barometermålinger fra meteorologiske stationer i Danmark, på Færøerne, i Grønland, på Island, i England og i Irland. Dataserierne går helt tilbage til 1830'erne for nogle af stationerne.

Storebæltsbroen i blæst

Danmark har blæst nok til både fortid, nutid og fremtid. Foto Lene Holck.

"Undersøgelsen viser tydelige naturlige variationer over hele perioden, men der er ikke tegn på en generel ændring," siger  John Cappelen.
På linje med andre undersøgelser viser resultaterne et mere blæsende klima omkring 1900 og omkring starten af 1990 og indimellem fra 1930 til først i 1960'erne en relativt 'stille' periode.

IPCC konkluderer i sin seneste rapport fra 2007 at lavtryksbanerne og vindmønstret i Nordvesteuropa i fremtiden formentlig ændrer sig. Regionale klimamodeller viser for Danmarks vedkommende en tendens til generel stigning i vinde fra vestlige retninger, samtidig med at stormbanerne over Nordatlanten antagelig rykker lidt mod øst. Det fører til en lille stigning i stormaktivitet over Danmark og de tilstødende farvande. Nærværende undersøgelse viser ingen klare tegn på, at noget sådant allerede er sket.

Artiklen er udgivet i december-nummeret af Journal of Climate fra American Meteorological Society.

Reference:

Edward Hanna, John Cappelen, Rob Allan, Trausti Jónsson, Frank Le Blancq, Tim Lillington, and Kieran Hickey: New Insights into North European and North Atlantic Surface Pressure Variability, Storminess, and Related Climatic Change since 1830. J. Clim. Volume 21, Issue 24 (December 2008), 6739–6766, DOI: 10.1175/2008JCLI2296.1

28. januar 2009

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram