Morgenluft med bid i

En søndag morgen med kun 2,8°C i Karup varsler, at efteråret mener det alvorligt.

Der har været bid i morgenluften de senere dage. Kolde fingre, børn i overtøj og en himmel der snarere er vinterblå end sommerblå afslører, at efteråret mener det alvorligt.

Den laveste temperatur i de forløbne dage blev målt søndag morgen, hvor Karup nåede ned på 2,8°C.

Dato Laveste værdi °C Station
12. september 9,3 Århus Syd / Stenhøj
13. september 6,8 Karup
14. september 2,8 Karup
15. september 5,2 Karup

Vi har endnu sæsonens første meteorologiske nattefrost til gode og selv om det bliver køligt endnu et par nætter og morgener, så kommer vi næppe under nul i denne omgang.

Kolde nætter og efterfølgende kolde morgener optræder normalt inde i landet under skyfrie og stille forhold. Det giver kraftig udstråling af dagens varme og forhindrer samtidig, at den relativt lune luft over havet kommer til undsætning.

Laveste temperaturer

Kontureret kort over de laveste temperaturer i perioden 12. til 15. september 2008. Grafik Mikael Scharling.

Koldest efter solopgang

Døgnets laveste temperatur ligger ikke sidst på natten men ofte kort efter daggry. Hvorfor nu det?

Jorden mister energi i form af udstråling og vinder energi i form af indstråling. Så længe udstrålingen er størst, så falder temperaturen, mens den stiger i perioder, hvor indstrålingen er størst.

Temperaturen falder altså igennem natten, hvor udstrålingen er enerådende. Når solen kommer på himlen, begynder jorden igen at modtage energi, men temperaturen falder fortsat indtil indstrålingen er så kraftig, at den overgår udstrålingen. Det sker normalt en halv til en hel time efter daggry.

Der er selvfølgelig mange undtagelser, hvor en front, skyer eller et skift i vindretning eller -styrke laver kuk i systemet, men under ideelle forhold er forløbet nogenlunde som beskrevet ovenfor.

Frosten snyder i jordhøjde

Frost i meteorologisk forstand gælder lufttemperaturen i to meters højde. Der kan forekomme frost i jordhøjde, selv når temperaturen et par meter oppe er flere grader over frysepunktet.

Som haveejer eller morgentrafikant skal du være på vagt allerede, når temperaturen i prognoserne kommer under ca. 4°C og vejret samtidig er klart og stille

En del glatføreuheld skyldes, at termometret uden for køkkenvinduet eller i bilen viser et par plusgrader. Det vildleder nogle til at tro, at der er fred og ingen fare. Det holder imidlertid ikke, for vejtemperaturen kan altså være under nul.

15. september 2008.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram