142 millimeter på halvanden time

Oversigt over mængden af nedbør i Sønderjylland

Det østlige Sønderjylland fik en ordentlig omgang regn mandag aften. Grafik Mikael Scharling.

Et meget lokalt uvejr ramte sent mandag aften det østlige Sønderjylland med regn, hagl, lyn og torden.

"Det var ikke bare et hvilket som helst uvejr – det var virkelig ekstremt," fortæller pensioneret afdelingsmeteorolog Stig Rosenørn, som er kommet ind for at undersøge hændelsen.

"Vi har tre uofficielle – men dog pålidelige – målinger på henholdsvis 118, 130 og 142 millimeter på ca halvanden time – og det er helt ekstremt. De 142 millimeter er målt på DMI’s udstyr ved en nyligt nedlagt station lige nord for Gråsten (Fiskbæk), så der er ikke nogen tvivl om målingens pålidelighed.

DMI's officielle målere i området gik fri af det værste nedbør og den største mængde, de målte var 54,5 millimeter i samme tidsrum.

Når det virkeligt regner slemt herhjemme, så taler vi om 10 millimeter på 10 minutter og det er normalt nok til at skabe problemer. Det her er virkelig vildt og mere end halvanden gang så meget per minut og så over så lang tid," slutter Stig Rosenørn, der normalt ikke tager så store ord i sin mund.

Nedbør fra radar

Radaranimation af uvejret natten til tirsdag i det sønderjyske.

De 142 millimeter svarer til 17% af områdets normalnedbør på ét år.

Politiet i Gråsten frarådede al unødvendig udkørsel under uvejret og det viste sig at være en god idé. I viadukten på Sildekulevej i Gråsten blev to biler fanget af vandet og endte med at blive helt dækket. Ingen kom heldigvis til skade.

"Det var et større lavtryksområde over Nordvesteuropa, som pumpede varm, fugtig og instabil luft op over Danmark. Det gav anledning til nogle kraftige tordenbyger, der lokalt udviklede sig til skybrud med regn, torden og hagl. Uvejret placerede sig i en linje fra Broager til Aabenraa," forklarer meteorolog Kim Sarup.

Området blev også ramt af en del lyn, som blandt andet forårsagede, at strømmen lokalt forsvandt og en gård brød i brand.

Den megen regn oversvømmede både kældre og veje. Således er en bid af landevejen mellem Gråsten og Sønderborg ved Adsbøl blevet skyllet helt væk. Også DSB melder om problemer i området. Et "dæmningsskred mellem Gråsten og Sønderborg" har tvunget selskabet til at sætte busser ind i stedet for tog.

21. august 2007.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram