Temaer om klima

På disse sider finder du information bla. om, hvordan vores klimasystem dybest set er ét stort energiregnskab, hvordan klimaet har set ud før i tiden, og hvilke ændringer, som data viser, at det ser ud til at gennemgå. Her er information om effekterne af klimaforandringerne, hvordan man finder frem til jordens middeltemperatur samt hvordan de der drivhusgasser fungerer. 

Billede af en strandsti

Klimaord forklaret

Klimasnakken myldrer med lange begreber og eksotiske ord. Det kan være svært at holde dem adskilt fra hinanden, og som ofte betyder de noget andet eller mere end det, man umiddelbart tror. Vi forklarer her nogle af de vigtigste.

Læs mere.

 

Russelgletsjeren i Vestgrønland

Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF)

Hvilken betydning har afsmeltning af is fra Antarktis på vandstanden i Danmark? Og hvor høje stormfloder skal diger langs kysterne bygges til for undgå oversvømmelser i fremtiden? De og mange andre vigtige spørgsmål søger Nationalt Center for Klimaforskning svar på.

Læs mere.

Skov set fra oven

Energiens rejse i klimasystemet

Hvor bliver energien af i klimasystemet? Hvordan passerer den rundt, hvor optages den egentlig, og hvad betyder det for fremtiden? I dette tema kan du bla. lære mere om energiens vej gennem klimasystemet, hvad drivhuseffektenindebærer, og hvordan der konstant er et 'efterslæb' på energiregnskabet.

Læs mere.

Isskosser på havet

Klimaet frem til i dag

Klimaet har forandret sig de seneste par hundrede år - både på kloden generelt og i Danmark, Grønland og på Færøerne. Forståelse af denne udvikling er helt central, hvis vi vil vide, hvordan vi som mennesker påvirker klimaet. Bliv blandt andet klogere på nedbør, vind og temperatur. 

Læs mere.

 

Billede af tør jord

Klimaændringer

De fremtidige klimaforandringer mærkes ikke kun på temperaturen, men ændrer miljøer og klimaet over hele verden. De vil påvirke livsbetingelser for dyr og planter, bygninger, infrastruktur, landbruget, energiforbrug, sikkerhedssituationen, vores vaner, vand- og energiforsyning og meget andet. 

Læs mere.

 

 

Oversvømmelse

FN's klimapanel

FN's klimapanel hedder IPCC. Panelets formål er at samle og skabe et opdateret overblik over den viden og forskning, som findes om klimaændringer og deres potentielle konsekvenser for miljø, samfund og økonomi. 

Læs mere.

 

Oversvømmelse i et villakvarter

Fremtidens klima

Meget tyder på, at vi i et fremtidigt klima med stigende temperaturer, også vil opleve markant flere ekstreme regnskyl i Danmark end tidligere. Læs om, hvordan fremtidens vejr kommer til at se ud, og hvorfor det kan være meget svært at forudsige.

Læs mere.

 

 

Billede af kasserede frysere og køleskabe

Drivhusgasser

Drivhusgasser findes naturligt i Jordens atmosfære og har en særlig egenskab: Gasserne lader Solens varmende stråler slippe ned til Jorden og forhindrer en del af varmen fra Jorden i at undslippe igen. Uden drivhuseffekten ville har være alt for koldt til, at vi kunne leve her. Men i takt med klimaændringerne bliver drivhuseffekten problematisk. 

Læs mere.

Billede af termometer

Jordens middeltemperatur

Når man taler om klimaforandringer, er det vigtigt at vide, hvor meget jordens middeltemperatur ændrer sig. Analyser, termometre og satellitter bliver brugt i arbejdet, og der er en helt særlig metode til at udregne temperaturen på. Der kræves systematiske målinger, som rækker langt tilbage i tiden. 

Læs mere.

Voldsomt vejr

The Day after Tomorrow - vejrfænomener under lup

Dmi.dk har kigget på The Day after Tomorrow. Filmen er sprængfyldt med vilde, visuelle vejrfænomener, som vi i dette tema sætter under meteorologisk lup. Hvad er fup og hvad er fakta? Kan der opstå flodbølger i New York og og falde hagl på størrelse med grapefrugter i Tokyo? 

Læs mere.

Billede af en skrivemaskine

Populærvidenskabelige artikler om klima

Her finder du nogle af de populærvidenskabelige artikler, som DMI's forskere har skrevet om emner, der relaterer til klima. Her er bl.a. skrevet om, hvordan man bedst formidler om klimaforandringerne, hvordan solaktivitet påvirker vores klima og hvilken rolle Atlanten spiller i klimasystemet.

Læs mere.

Viden om vejr og klima

Se alle