Typer af fastis

Fastis er havis, der dannes og fæstes til enten en kyst, isvæg, isfront, banker eller grundstødte isbjerge.

Fastis kan dannes ved frysning af havvand på stedet eller ved at drivis uanset alder fryser fast til en af de nævnte ”kanter”. Desuden kan der forekomme vertikale ændringer i fastisen på grund af tidevandets bevægelser. Hvis fastisen er mere end et år gammel, kan den benævnes enten gammel, andetårs eller mangeårig, og dens bredde kan da variere op til flere hundrede kilometer. Fastis kaldes desuden for en isshelf, hvis den rager mere end to meter op over havoverfladen.

Ung kystis

Ung kystis.

Ung kystis

Ung kystis, som er det første stadium af fastis, består af tyndis eller ungis og kan være fra få meter til 200 m i bredden.

 

 

 

 

Isfod

Isfod.

Isfod

En isfod er en smal bræmme af fastis, der ikke følger tidevandets bevægelser op og ned, og som kan blive liggend, længe efter fastisen er drevet væk.

 

 

 

 

Grundstødt is

Grundstødt is.

Grundstødt is

Grundstødt is er enten gået på grund ved lavvandede steder eller er blevet afsat på kysten (Strandet is). Hvis en isknold er gået på grund, kaldes den for Grundstødt isknold.

 

 

 

Bundis

Bundis er is, der er fast forbundet med eller forankret til bunden, uanset hvordan det er dannet, og den når normalt ikke op til vandoverfladen.

Temaansvarlig Keld Qvistgaard
Opdateret 10. april 2019.

Viden om vejr og klima

Se alle