Radardata

DMI observerer nedbør med radarer i og nær dansk område, og målernetværket består af fem radarer placeret ved Stevns Naturcenter, Rømø, i Sindal i Vendsyssel, Almindingen på Bornholm og i Virring i Østjylland.

 

Radarne er fordelt, så dækningen er bedst mulig, således at nedbøren detekteres før den rammer landet fra øst, vest, nord eller syd.

 

En radar måler nedbør ved at sende elektromagnetiske impulser ud og som reflekteres tilbage til radaren, når impulsen møder nedbør.

 

Alle fem radarer kan registrere nedbørens intensitet, bevægelse og type. Nedbørens intensitet måles som reflektiviteten, altså hvor kraftige ekkoer radaren modtager fra nedbøren. Til registrering af nedbørpartiklernes bevægelse benyttes dopplereffekten, og forskellene imellem målinger i to polariseringer kan sige noget om nedbørpartiklernes form og dermed nedbørtype (regndråber er let fladtrykte, mens hagl er kuglerunde).

 

Det skal bemærkes, at radaren måler på nedbør hundrede af meter oppe i atmosfæren. Hvis man vil være mere sikker på målinger af nedbørintensitet eller nedbørtype ved jordoverfladen, bør man benytte informationer fra DMI’s nedbørmålere eller vejrstationer.

 

I DMI’s distributionsløsning for radardata kan du hente:

  • rå radardata (hele datasæt fra alle radarer)
  • kompositbilleder, hvor alle fem radarer er med
  • ’Pseudo CAPPI’, som er radarbilleder fra hver enkelt radar

 

Find aktuelle lyn og radarbilleder, samt en fremskrivning af, hvor nedbøren forventes at bevæge sig hen de kommende 90 minutter.

 

Læs mere om, hvordan du downloader data.

Placeringen af DMI's fem radarer

Radarne er placeret på Stevns Naturcenter, Rømø, i Sindal i Vendsyssel, Almindingen på Bornholm og i Virring i Østjylland.
DMI’s radarer på Stevns, Rømø og i Sindal blev udskiftet i 2017, og radarerne i Virring og i Almindingen står nu foran en modernisering.

Eksempel på radarbillede

Viden om vejr og klima

Se alle