Lysfænomener på himlen

Lysfænomer er evig kilde til beundring og forundring. Nogle af fænomenerne har større relation til vejret end andre har, men vi har samlet nogle af de mest almindelige lysfænomener i dette tema, så I der godt kan lide at kigge op kan blive lidt klogere på hvad I ser.

Regnbuer, haloer og nordlys er bare nogle af de fænomener, som optager de fleste, og som får vores mailboks til at bugne med spørgsmål og flotte billeder.

Læs med her og bliv klogere på hvad det er der skaber de smukke (vejr-) fænomener.

Regnbuen er nok et af de mest normale og meget smukke lysfænomer som især kan spottes på himlen når der er byger.

Claus Rye Schierbecks tegning (til højre), forklarer rigtig fint solstrålernes rundtur i regndråberne, før de bliver til regnbuen.

Illustration af regnbue

En af Claus Rye Schierbecks illustrationer i temaet om lysfænomener. Regnbuen dannes af dråber i forskellig højde. De forskellige farver i sollyset afbøjes forskelligt i regndråberne. Derfor vil de enkelte farver i regnbuen stamme fra dråber i forskellig højde på himlen. Tegning: Claus Rye Schierbeck.

Nordlys i danmark

Panorama-foto fra det store nordlys-show over Danmark i januar 2005. Panoramaet er sammensat af syv billeder og viser en billedvinkel på ca. 180 grader, fra vest (venstre) til øst (højre). Foto: Jesper Grønne.

Temaansvarlig John Cappelen
Delvist baseret på 'Lysfænomer i Naturen' (Høst og Søn 1998) samt tekster af Jesper Grønne
Opdateret 3. september 2018

Viden om vejr og klima

Se alle