Hvor kommer indianerne ind?

Begrebet kommer formentlig - og ikke overraskende - fra Amerika. Men hvad forstås der ved Indian Summer og er indianerne virkelig indblandet?

Begrebet kan spores tilbage til det 18. århundrede i USA. Her forbindes det med perioder, hvor temperaturerne er højere end normalt og vejret tørt, solrigt og diset med svag vind. Indian Summer optræder her fra oktober til helt hen i december.

En forudgående 'dræbende frost' - der er med til at gøre vegetationen gylden - er nævnt som en afgørende ingrediens.

Oprindelsen af begrebet har været diskuteret meget, og der er en del teorier.

Nogle mener, at den hvide indvandrede befolkning i det nordlige USA og Canada på et tidspunkt begyndte at døbe nogle af sensomrene 'Indian Summer'. Det var år, hvor nomadestammerne blev længere end normalt på grund af godt vejr. Indianerne udsatte simpelthen disse år deres rejse sydpå.

En anden forklaring går på, at de gamle indianerne valgte disse perioder som en passende jagtsæson. Det sommerlignende vejr lokkede dyrene ud, og de disede betingelser gjorde det lettere at snige sig ind på byttet.

En helt tredje forklaring er mere krigerisk. Ifølge den benyttede indianerne disse perioder med godt vejr til at angribe de hvide, før vinteren satte ind, og de drog i vinterlejr.

Og så er der helt andre, der mener, at perioden refererer til indianernes høstsæson, eller til at indianerne opfattede det gode efterårsvejr som en velsignelse fra guderne. Det har også været nævnt, at det lidt disede vejr skyldtes indianernes afbrænding af prærien i disse perioder.

Endelig er der dem, der mener, at det stammer et helt andet sted fra, nemlig i forbindelse med gamle sejlbåde i det Indiske Ocean.

Mange skibe opererede dengang netop i Det Indiske Ocean, hvor de tungt lastede sejlede f.eks. til Europa. I perioder med godt vejr kunne der uden den store risiko lastes mere, og sådan en periode var netop efteråret, hvor der var rimelige vejrbetingelser efter sommermonsunen.

Som en indikation af det gode vejr, viser mange vejrstationer i Indien netop en karakteristisk lille 'bule' af varme i efteråret, samtidig med at regnmængderne bliver mindre og mindre efter monsunen.

Mange af skibene siges faktisk at have haft bogstaverne I.S. for Indian Summer stående på skroget ved stregen for maksimal last.

Smukke efterårsfarver i skoven

Indian Summer. Foto: Claus Kern-Hansen.

Et eksempel på nedbør og temperatur i Indien

Her er et eksempel på nedbør og temperatur i Indien. Den lille varmebule efter monsunen er tydelig.

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 20. juni 2018

Viden om vejr og klima

Se alle