Efterårsfarver kan ses langvejs fra

Jovel er det et markant skift, når skovene skifter fra at stå i grønt til at blive orange, røde, gule og brune. Men du vidste måske ikke, at efterårsfarverne er så kraftige, at de kan ses fra rummet.

Den amerikanske Aqua-satellit har taget billeder, der tydeligt viser efterårsfarvernes indtog på Jorden. 

Billederne er taget med bare fire dages mellemrum henholdsvis den 6. og den 10. oktober 2003 og viser for det tidligstes vedkommende ikke mange efterårsfarver.

På billedet fra den 10. oktober kan man se, at der er sket et markant farveskift til det orange i vegetationen omkring Lake Superior og Lake Michigan, som de to billeder er taget over.

Billederne er taget fra NASA'a Aqua-satellit med det såkaldte MODIS-instrument. MODIS er en forkortelse for Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, som er et af de seks instrumenter, der er ombord på vejrsatellitten.

Aqua, der befinder sig i 700 kilometers højde, cirkler rundt om Jorden i en bane, som ligger tæt på de to poler og passerer Ækvator 28-30 gange om dagen. Satellitten leverer dagligt data i størrelsen 89 gigabyte fra sine instrumenter til forskerne.

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 20. juni 2018

Viden om vejr og klima

Se alle