Van(d)vittigt uvejr uden for sæsonen

Et uvejr passerede midten af Jylland tirsdag og leverede lokalt næsten en måneds nedbør i løbet af få timer. Flere steder stod regnen ned med så stor kraft, at betingelserne for både kraftig regn og skybrud og endda dobbelt skybrud blev opfyldt.

Ekstreme mængder regn væltede ned i store dele af Vest-, Midt- og Østjylland tirsdag morgen og formiddag.

Det var ikke kun mængder og intensitet, der var usædvanlig. Årstiden – oktober – er ikke sæson for skybrud.

Voldsomt meget vand i Jylland
Der blev målt mest nedbør i Flensted ved Ry – her blev der målt 75,8 mm nedbør. Til sammenligning falder der statistisk 83,2 mm nedbør i oktober (klimanormalen 1991-2020).

Mikael Scharling, klimatolog ved DMI, fulgte regnvejret tæt.

– 75,8 mm er den højeste døgnnedbørsum, der er målt i år. Det er tæt på en måneds nedbør, og det skete på meget kort tid tirsdag morgen. Det er ekstremt sjældent, vi ser så store mængder nedbør på én gang i oktober måned, siger Mikael Scharling.

Det er ni år siden, der blev målt en højere døgnsum og de 75,8 mm er den fjerde højeste døgnsum i oktober siden 1874.

Kæmpe område
Det var ikke kun den største nedbørsum, der blev målt. Et usædvanligt stort område i Jylland oplevede skybrud i uvejret, der gik hårdest ud over Vest-, Midt- og Østjylland.

Et område på tværs af landet, svarende til ca. 11,4 % af hele Danmarks areal, oplevede skybrud.

– 95 % af alle skybrud forekommer fra maj til september. Den perioder kalder vi derfor skybrudssæsonen, og den peaker i august, hvor der er mest varme og fugt til stede. Så det er bestemt ikke hverdagskost, at vi oplever udbredt skybrud og dobbelt skybrud på denne tid af året, hvor under 3 % af årets skybrud i gennemsnit sker. Men det der for alvor gør indtryk er, at området er så stort, siger Mikael Scharling.

Uvejret skilte sig ud ved både at ligge meget sent på året i forhold til intensiteten, og udbredelsen var ikke set før.

Danmark begyndte at overvåge skybrud landsdækkende i 2011. Tirsdagens uvejr med skybrud over ca. 11,4 % af Danmarks areal er den største udbredelse siden overvågningen startede.

Siden den landsdækkende registrering begyndte for 13 år siden, har der været ni dage, hvor mindst 5 % af Danmarks areal har været ramt af skybrud. Fire af dagene med så stor udbredelse som mindst 5 % optræder i 2023.

Top-10: Største skybrud (2011-2023)
Arealmæssige udbredelse
Dato (%)* Placering
03-10-2023 11.4 1
28-07-2018 10.2 2
07-09-2018 10.1 3
26-06-2023 10.1 3
23-05-2014 9.1 5
31-07-2019 7.3 6
11-09-2023 6.6 7
26-07-2021 5.8 8
26-08-2023 5.1 9
29-06-2012 4.4 10

*Procentdel af Danmarks areal

Hvor kom vandet fra?
Varm luft kan rumme mere vanddamp end kølig luft. Derfor spiller den lune begyndelse på oktober en stor rolle, når et lavtryk passerer landet, og trækker kold luft ned mod den lune og fugtige luft.
Mødet mellem kold og varm luft tvinger vandet ud af luften – noget, vi oftest oplever i sommerhalvåret, hvor det er varmest, og luften kan indeholde mere fugt.

Et godt stykke ind i efteråret er Atlanterhavet dog stadig usædvanligt varmt, og det påvirker vores vejr. Lavtrykket kom fra sydvest og sendte derfor luft ind over landet, som både har varme og fugt med sig fra Nordatlanten. Og det endte i gader og stræder – særligt i Jylland.

Hydrologerne varmer op til vinteren
DMI’s hydrologer overvåger, om der er områder i Danmark, som er i fare for oversvømmelse. Om sommeren er det ofte skybrud, der kan forårsage oversvømmelser. Mens det er langvarig nedbør på en i forvejen mættet jord, der giver gener om vinteren. Dermed burde oktober være nogenlunde rolig.
Ifølge DMI’s hydrolog, Emma Dybro Thomassen, har flere midtjyske byer formentlig haft problemer med at følge med under dagens voldsomme nedbør.

­- Skybrud giver ofte lokale oversvømmelser, idet der falder så meget nedbør på kort tid, at kloakker og afløb ikke kan følge med. I denne omgang er det dog over et ret stort område i Jylland, at vi kan se at kloakker og afløb har været pressede af den voldsomme regn.

Dermed er hydrologen og klimatologen enige i, at dagens hændelse var usædvanlig både i omfang og årstid.


Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
9. oktober 2023

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle