Bornholm kommer på bølgelængde igen

Radaren på Bornholm er planmæssigt taget ud af drift, mens en ny og moderne udgave etableres i foråret 2023. Frem til den nye radar sættes i drift, dækkes østområdet af radaren på Stevns og samarbejde med Sveriges meteorologiske og hydrologiske institut SMHI.

I løbet af april 2023 begynder DMI at etablere en ny radar på Bornholm, som med sin opdaterede teknologi vil levere data af langt højere kvalitet, der giver et langt finere input til vejrprognoser og målinger af nedbør – radaren på Bornholm holder især øje med regn fra øst.

Under operationen dækkes Danmarks østområder af overlappet fra DMI’s radar på Stevns på Østsjælland, og ved optræk til farligt vejr trækker DMI på kollegerne i nabolandet, Sveriges meteorologiske og hydrologiske institut SMHI.

- Den endelige beslutning om pensionering blev truffet i september 2022, hvor DMI bestilte nyt udstyr hos finske Vaisala. Den udtjente radar har gennem et stykke tid haft mange udfald, så vi har allerede dækket os ind med hjælp fra Sverige og Stevnsradaren, så landets infrastruktur er intakt frem til forbedringen sætter ind sammen med foråret, siger Jens Quirin Hansen, leder af enheden Observationsinfrastruktur i afdelingen for IT og observationer.

For en sikkerheds skyld
Radaren på Almindingen fra 2007 var for alvor kommet i reparationsalderen, og anskaffelse af reservedele er stort set umulig og dermed dyr og tidskrævende. Derfor har opgaven været på tegnebrættet i et stykke tid som en del af DMI’s moderniseringsprogram.

Moderniseringsprogrammet omfatter vejrstationer, nedbørmålestationer, lynpejlere, vandstandsmålere, radarer og datamodtagelse. En systematisk udskiftning af ældre systemer, som skal fremtidssikre DMI’s observationsnet.

- Med udskiftningen af radaren på Bornholm og etablering af en ny på Samsø er DMI’s fremtidssikring af en robust infrastruktur, der døgnet rundt bidrager til rigsfællesskabets sikkerhed, ved at være i hus. Isoleret set er operationen beskeden, men den er en vigtig brik i det samlede billede, siger Jens Quirin Hansen.

Den pensionsmodne radar er stort set taget ned, og det udtjente materiel fragtes til DMI’s tekniske afdeling i Karup, der skrotter de dele, der ikke kan genbruges lokalt.

Fakta | Radar
  • DMI har fem radarer i Danmark.
  • De fem installationer ligger på Stevns (ved Stevns Naturcenter), på Rømø, nær Sindal i Vendsyssel, ved Almindingen (Bornholm) og én i Virring i Østjylland, som nedtages og erstattes af en ny på Samsø i 2023.
  • Radarene dækker sammen hele landet og områder omkring Danmark.
  • En radar udsender kortbølget elektromagnetisk stråling. Når impulsen møder en dråbe, reflekteres en del af energien tilbage til radarskærmen, hvorefter afstanden til dråben bliver beregnet.
  • Radarerne kan registrere nedbør op til 240 km væk og flere kilometer op i atmosfæren.
  • Netop ’regnbillederne’ er i det korte tidsperspektiv radarens styrke, fordi den kan ’se’ nedbør lige nu i nærområderne. Prognoserne, der kommer fra en supercomputer, er stærkest på den lange bane.
  • Radarfremskrivningen er en nedbørsprognose gældende for de næste 0-3 timer der opdateres hvert 10. minut.
  • Se vejret med radarens 'øjne' dmi.dk/radar/

Af Torben Bjørgheim Abildgaard, DMI Kommunikation
13. februar 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle