Højtryksblokering og et kig ind i fremtiden
Årsagen til det solrige og tørre vejr skal som nævnt findes i en højtryksblokering, hvor vejrsituationen er mere eller mindre fastlåst over det samme sted over længere tid. Og middeltrykket over Danmark var bestemt også højt i marts. Mikael Scharling kvalitetskontrollerer DMI’s målinger og sætter dem i system. Han er vant til at kigge tilbage i vejrarkiverne, og ifølge ham var marts måneds middellufttryk langt over det normale.
-Vi har ikke en officiel rekordliste for middellufttryk, men jeg er ret sikker på, at hvis vi havde det, så havde vi også fået en ny rekord her. Trykket for marts nåede i gennemsnit op over 1027 hPa, hvilket er usædvanligt højt. Jeg kan ikke mindes at have set noget lignende. Det kan kun forekomme under en såkaldt højtryksblokering, hvor højtrykket mere eller mindre bider sig fast i et område og ikke flytter ret meget på sig.
Får vi flere af den slags blokeringer i fremtiden? Det kan to af DMI’s klimaforskere Martin Olesen og Martin Stendel ikke svare endegyldigt ja eller nej til, men uddyber at svaret gemmer sig i atmosfærens motorvej, jetstrømmen:
-Normalt vil den kraftige jetstrøm skubbe vejrsystemerne videre østpå, så f.eks. et højtryk jævnligt afløser et lavtryk og omvendt. Jetstrømmens styrke afhænger bl.a. af temperaturforskellen mellem troperne og Arktis, og det betyder, at når Arktis opvarmes mere end dobbelt så meget som troperne, vil jetstrømmen svækkes. Det forringer jetstrømmens evne til at skubbe på de blokerende høj- og lavtryk og forbedrer dermed muligheden for blokeringer. Om de mekanismer sammen med den globale opvarmning er stærke nok til at give flere blokeringer nu og i fremtiden, er endnu uvist og undersøges stadig, fortæller Martin Olesen.
Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
1. april 2022.
Opdatering den 7. april 2022: Nedbørsummen for marts 2022 er rettet fra 4,3 mm til 4,2 mm grundet efterfølgende kvalitetskontrol af nedbørmålinger.