Lav selv godt vejr

DMI stiller op med sjove eksperimenter og viden sammen med Experimentarium, når Klima-, Energi- Og Forsyningsministeriet åbner dørene for de videbegærlige på Kulturnatten i København fredag 14. oktober 2022.

Hvis familien er i tvivl, om efterårsferien næste uge skal gå med brætspil eller skovture, kan man i Holmens Kanal 20 i det indre København forsøge sig med at lave sin egen vejrudsigt for efterårsferien – skræddersyet til familiens feriemål.

I de statelige lokaler får besøgende lov at åbne meteorologernes værktøjskasse under kyndig vejledning og se, hvordan vejrmodellerne samler data fra atmosfæren, og hvordan modellernes ’billeder’ fortolkes af de erfarne meteorologer.

- Leg med meteorologens værktøjskasse er et af vores klassiske publikumsmål, men i år kan københavnerne opleve lidt mere af magien mellem himmel og jord hos os. Vi har nemlig i anledning af DMI’s 150 års-jubilæum allieret os med Experimentarium. F.eks. laver vi forsøg med kunstige skyer og viser, hvad der sker i atmosfæren, når kold og varm luft støder sammen, siger kommunikationschef Michael Skelbæk, der sammen med meteorologer og klimaforskere hjælper gæsterne i ministeriet.

Svimlende modeller
Når man arbejder professionelt med vejr, hælder man svimlende datamængder – observationer fra vejrstationer, vejrballoner og satellitter – ind i avancerede matematiske modeller, som præsenterer udregningerne grafisk.

Vejrmodellerne er et af den fremmeste arbejdsredskaber for de professionelle meteorologer, når de udarbejder deres vejrudsigter. Den oplevelse vil DMI gerne dele med folk på Kulturnatten, og derfor har vi lavet en light-version af vores vejrmodel, som måske kan give alle amatørmeteorologer – store som små – mod på at lave deres helt egen vejrudsigt.

Man kan også kan høre noget om verdens tilstand set med klimaøjne. Altså ikke blot den forestående efterårsferie, men en ’vejrudsigt’ for fremtiden: Om børnenes børnebørn om 80 år altid skal have gummistøvler på, hvilke vejrforhold man kan forvente i København, og om kælderen skal sikres mod oversvømmelse.

Fakta | DMI på Kulturnatten

Fremtidens klima: Den globale opvarmning er i gang. Hvad betyder det for københavnerne? Med afsæt i fremtidsscener beskrevet af FN’s klimapanel får du indsigt i, hvilke klimaudfordringer vores børn og børnebørn står overfor. DMI demonstrerer også Klimaatlas, kommuners værktøj til at forebygge f.eks. mod oversvømmelser og viser forsøg, der illustrerer oversvømmelser i Danmark.

Lav din egen vejrudsigt: Kom med ind i maskinrummet og se, hvordan vejrudsigter bliver udarbejdet for Danmark eller Grønland. Prøv selv at lave din egen vejrudsigt for efterårsferien. Gennem forsøg vil vi lave kunstige skyer og vise, hvad der sker i atmosfæren, når kold og varm luft støder sammen.

Hvad skal stormen hedde: Efterår er stormsæson, og vi ønsker gæsternes hjælp til finde det bedste navn for den næste storm – som skal begynde med bogstavet S. Stem på et navn og hør, hvordan storme opstår, hvorfor de navngives, og hvordan man i Europa samarbejder om fælles stormnavne. Prøv også, at få vores vindmåler til at vise stormstyrke.

Grønland og DMI: Vejr og klima i Grønland er voldsomt anderledes og mere farligt end det, københavnere kender til. Hør om de mange opgaver, DMI har i Grønland – fra atomsprængnings-lyttestation til istjeneste.

Af Torben Bjørgheim Abildgaard
12. oktober 2022

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle