Vildt varmt i Grønland

Det har været usædvanlig varmt over store dele af Grønland de sidste par dage, og der er flere steder målt tocifrede varmegrader. Årsagen skal findes i vejrfænomenet føn og et virkelig godt samarbejde.

I en årstid, hvor der normalt er udbredt frost i Grønland, har der de sidste døgn været usædvanligt varmt langs kysten med målinger på over 10 graders varme flere steder. Sneen er på retur, og den hvide jul er sendt ud på tynd is. DMI’s klimatolog Caroline Drost Jensen har kigget nærmere på de høje temperaturer:

”Den måling, der skiller sig mest ud, er fra bygden Kangerlussuaq, der ligger øst for Sisimiut i Sydvestgrønland. Her er middeltemperaturen i december normalt på tocifrede minusgrader, og i går steg maksimumtemperaturen til hele 11,5 graders varme – kun 0,4 grader fra den højeste maksimumtemperatur vi har målt siden 1991” fortæller Caroline og vender blikket ned mod hovedstaden Nuuk:

”Nuuk har været helt oppe på 13,0 grader, og har nu i over 12 timer ligget på over 10 graders varme. Det er virkelig varmt på denne tid af året.”

Den nyeste klimanormal 1991-2020 for december i Nuuk har en gennemsnitlig middeltemperatur på -5,3 grader. I Kangerlussuaq er middeltemperaturen noget koldere, -15,2 grader, idet bygden ligger længere inde i landet, væk fra det lune hav, og derfor er det koldeste sted i Sydvestgrønland.

Men det er ikke kun den sydlige del af vestkysten, som er berørt. Varmen er nået helt op til det nordvestlige hjørne, hvor bygden Qaanaaq ligger. Her er der målt 8,6 grader i maksimumtemperaturen, hvor middeltemperaturen normalt er minus 20,1 grader i december. På østkysten er varmen også at føle – dog knap så udtalt. Ittoqqortoomiit har haft 4,8 plusgrader og lidt mod syd har Tasiilaq og Kulusuk også målt temperaturer omkring de 5 grader,” fortæller Caroline.
 

Nyeste klimanormal i december for Ittoqqortoomiit lyder på en månedsmiddeltemperatur på 12,0 graders frost, mens Tasiilaq har en månedsmiddeltemperatur på -4,9.

Varm luft fra Syd- og Centraleuropa

Varmen er gradvist trukket op over Grønland i løbet af weekenden, og årsagen skal findes i et godt samarbejde mellem to højtryk. Ét over De Britiske Øer og ét over Indlandsisen, som sammen har transporteret varm luft fra det sydlige og centrale Europa op til Grønlands østkyst, og videre op over isen til vestkysten.

Ifølge meteorolog Peter Jacobsen, der sidder i DMI’s kontor i Nuuk, er luften blevet kølet noget ned på den lange rejse over Atlanten, men den kraftige strømning har til gengæld sat gang i vejrfænomenet føn, som har sendt temperaturen et betydeligt nøk op igen. Føn er, når luften varmes op, og udtørres nedstrøms et bjerg eller i dette tilfælde den høje iskappe inde midt på Grønland.
 

”Føn opstår fra tid til anden i Grønland. Det er en hel normal vejrsituation, som opstår, når vinden får ekstra fart på ned ad den over tre km høje indlandsis eller høje fjelde. Det, der til gengæld er interessant denne gang, er de meget høje temperaturer, der er målt, den lange periode, det har stået på og det faktum, at varmen er nået vidt rundt om Grønland til Sydvestkysten hele vejen op til Qaanaaq i nordvest og samtidig en stor del af østkysten.”

 

Det er tydeligvis føn, når temperaturen som i Nuuk pludseligt stiger til flere grader, samtidig med at vinden drejer over i det østlige hjørne og kommer inde fra isen. Luftfugtigheden følger trop lige med det vuns.

 

Af Herdis Preil Damberg
21. december 2021

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle