Lav din egen vejrudsigt og hør om klimaet om 80 år

På Kulturnatten i København åbner Klima-, Energi- Og Forsyningsministeriet dørene for små og store nysgerrige sjæle. Her præsenterer styrelser og institutter under ministeriet alt fra vejr og klima til oversvømmelsessikring af kældre og lagring af CO2 i undergrunden.

Hvis du er træt af DMI’s vejrudsigter, kan du overveje at slæbe ungerne med til Holmens Kanal 20 i det indre København, hvor I kan lave jeres helt egen vejrudsigt for efterårsferien.

Helt konkret får man mulighed for at åbne meteorologernes værktøjskasse under kyndig vejledning og se, hvordan vejrmodellerne samler data fra atmosfæren, og hvordan modellernes ’billeder’ fortolkes af de erfarne meteorologer.

»Når man arbejder professionelt med vejr, hælder man svimlende datamængder – observationer fra satellitter, balloner, bøjer – ind i rasende avancerede matematiske modeller, som præsenterer udregningerne grafisk. Det er de modeller, man kan komme ind og pille i på Kulturnatten,« siger souschef Michael Skelbæk, der sammen med meteorolog Lars Henriksen og leder af klimaforskningen Rasmus Anker Pedersen hjælper de besøgende gæster med DMI’s bidrag til Kulturnatten. Sidstnævnte kan i øvrigt sammen med Klimaatlas’ leder Mark Payne ’underholde’ med den seneste rapport fra FN’s Klimapanel IPCC om, hvorfor der er tale om en skæbnetime, når alverdens ledere til november mødes til COP26 i Glasgow.

Det er nemlig ikke blot den forestående efterårsferie, gæsterne kan undersøge, der er også en lejlighed til at sætte rigtig langt lys på. For eksempel om børnenes børnebørn om 80 år altid skal have gummistøvler på, hvilke vejrforhold man kan forvente i København og om kælderen skal sikres mod oversvømmelse.

For hvorfor giver højtstående grundvand problemer med oversvømmelser nogle steder og ikke andre? Tjek, om klimaændringer øger risikoen for oversvømmelser hjemme hos dig i fremtiden.

Kom og bliv klogere!
DMI er naturligvis ikke alene i ministeriet fredag aften. Her er lidt om, hvem man kan møde.

Få kyndig vejledning om din ejendom fra Geodatastyrelsen. Få bl.a. Et måleblad og bliv klogere på, hvad din matrikel indeholder.

Geologer fra GEUS har med brug af satellitter kortlagt historiske og aktive skred i Danmark. Sådan afsløres, om et landområde bevæger sig bare få millimeter. Hør om teknologien og skreddene, som vi risikerer at se flere af i takt med øget nedbør og stigende grundvand.

Lige med CO2 er det faktisk en god ide at begrave problemet – vha. CCS-teknologien (carbon,capture & storage). Lagring af CO2 i undergrunden er en af de mest effektive metoder til at få os i mål med at reducere drivhusgasserne. Kom og bliv klogere på, hvordan CO2 kan sendes retur til undergrunden.

Hvor stort et jordskælv kan du lave? Kan du hoppe nok til, at vi kan måle det ligesom et jordskælv? Kom og prøv! Mød også GEUS’ seismologer og få svar på dine spørgsmål om jordskælv.

Du kan finde Klima-, Energi- Og Forsyningsministeriets program her: Link

 

DMI Kommunikation
14. oktober 2021.

Viden om vejr og klima

Se alle