Sommeropgørelse 2020: Helt normal unormal sommer

Det årlige tilbageblik på den forgangne sommer er klar, og tallene viser – måske noget overraskende – at sommeren 2020 var helt normal, både hvad angår temperatur, nedbør og solskin. Dog dækker gennemsnittet i den grad over både bakker og dale, idet både juni og august kom på top-10 over varmeste sommermåneder, mens juli blev den koldeste i 22 år. August blev den 5. mest solrige august måned siden 1920, og en usædvanlig lang hedebølge tog et solidt greb i den danske sommer.

Sommeren 2020 har budt på store variationer, og de fleste vil nok huske en kølig sommerferie, og en sommervarme der mest brillerede uden for industriferien.

Trods de store variationer i sommervejret ender gennemsnittet tæt på det normale for den danske sommer - både hvad angår solskinstimer, nedbør og temperatur.

En lun juni, en kold og ustadig juli og en usædvanlig lang hedebølge i august, er bare nogle af detaljerne, der gemmer sig i gennemsnittet.

Sommeren som helhed, tog sig således ud i tal:

Lun, kølig og til sidst hed sommer

Der var store forventninger til sommeren 2020, idet mange holdt sommerferie hjemme i Danmark. Til ærgrelse for mange blev industriferien, som dækker juli måned plus det løse, en noget ustadig og kølig omgang. Varmen var dog ikke til at overse, hverken i juni eller august, og især august satte ind med en ekstrem slutspurt for sommeren 2020.

”Varmen i august bed sig godt fast i landet. Siden 2011 har vi i gennemsnit haft 1,5 dage med landsdækkende hedebølge pr. år. Under hedebølgen i år kom vi op på hele 5 dage, hvilket faktisk er det samme antal som den legendariske 2018-sommer havde, fortæller Mikael Scharling, klimatolog ved DMI.

Sommeren 2020 endte på hæderlige 16,4 grader, hvilket er en smule varmere end den nyeste beregnede klimanormal (1991-2020), der lyder på 16,1 grader som gennemsnitstemperatur for juni, juli og august.

Store regionale variationer i nedbøren

Sommeren kom tørt fra start med en relativt tør juni måned. Julis ustadige vejr gav derimod en temmelig ulige fordeling af nedbøren, og tørkeindekset var fortsat højt mod øst, mens særligt Vestjylland fik mere end rigeligt nedbør.
Bøtten vendte først lidt inde i august, og herefter blev nedbøren noget mere lige fordelt over hele landet. Dog fortsat i form af byger, og lokale variationer og lokale skybrud blev derfor en del af virkeligheden.

Sommeren 2020 bød som helhed på 226 mm, hvilket er tæt på den nyeste klimanormal (1991-2020), som lyder på gennemsnitlig 212 mm nedbør i løbet af juni, juli og august.

Solrig august trak godt op

Trods en juli, som havde skruet noget ned for sommerfølelsen, endte sommeren som helhed alligevel oppe over det normale hvad angår solskin og august figurerer som den 5.højeste siden DMI begyndte at måle i 1920.

Sammenlagt for juni, juli og august blev det til 692 timers solskin, hvilket er næsten 40 timer mere end nyeste klimanormal (1991-2020) på 653 timer. Altså næsten en halv times ekstra solskin hver dag.

Læs hele sammendraget her

Af Herdis Preil Damberg
1. september 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle