Dobbelthaloer, sol og tørke - sådan var april-vejret 2020

April er statistisk set en måned med omskifteligt vejr, og det holdt da også stik i år. Men april 2020 vil mest blive husket for masser af sol fra en næsten skyfri himmel – og et specielt lysfænomen observeret af de særligt heldige.

Opdateret 1. maj med endelige tal for april 2020.

Måneden startede med et brag af et blæsevejr torsdag den 2. april. Et kraftigt lavtryk passerede nord om Danmark og gav store dele af landet hård kuling fra vest med vindstød af stormstyrke. I Nordjylland nåede vindstødene endda orkanstyrke.

April er kendt for omskifteligt vejr, men det er sjældent, at det blæser så meget, som det gjorde den 2. april. Lavtrykket kastede også lidt regn af sig de fleste steder, og det skulle, specielt øst for Lillebælt, vise sig, at det var den sidste nedbør i en længere periode.

Højtryk en stor del af april

Efter lavtrykket oplevede vi et veritabelt vejrskifte. Et næsten stationært højtryk etablerede sig nordvest for Danmark, så kølig og tør luft strømmede ned over landet fra nordøst.

I april har solen allerede fået en vis magt, og mens dagtemperaturen midt på dagen nåede op omkring de 15 grader, gav det tørre klare vejr også mange nætter med temperaturer lokalt under frysepunktet og dertil et stort nedbørsunderskud.

Isskyer med optiske fænomener

Den 14. april var højtrykket trukket ned over de Britiske Øer, og det gav plads til, at en svag varmfront kunne trække ned over Danmark fra nordvest. Der var ingen lave skyer med fronten, men derimod nogle højtliggende slørede cirrusskyer, der bestod af iskrystaller.

Cirrusskyerne gav anledning til nogle af de flotteste optiske fænomener med bisole og haloer i flere år, som fremkommer, når solens stråler brydes i iskrystallerne.

Mange brugere havde sendt billeder ind af det specielle syn. Ovenfor ses tre af dem – klik for store versioner.

Tidlig tørke

Højtrykket holdt stand vest for Danmark endnu en uge og gav os en lang periode med høj sol og blå himmel. Med forventeligt over 260 timers solskin ser måneden ud til at komme ind på DMI’s top-10-liste over de mest solrige april-måneder.

Kombinationen af masser af sol, lune dage og ganske lidt nedbør har i den grad fået tørkeindekset til at stige, og det har ikke før været så højt så tidligt på året i de 15 år, der er beregnet tørkeindeks.

Måneden sluttede med ustadigt forårsvejr

Ved månedens afslutning har vi igen fået mere køligt og ustadigt vejr med regn eller byger fra tid til anden. Det mere omskiftelige og blæsende vejr og har dog også gjort, at nattefrosten er væk. Vandet er tiltrængt på de tørre marker og såmænd også i haver og skove.

Så vi kan fulde af fortrøstning sige ”Kom maj du søde milde! Gør skoven atter grøn”.

År/klimanormal 2020 1991-2020* 1961-1990
  Temperatur
middel
(°C)
Nedbør
sum
(mm)
Solskin
sum
(timer)
Temperatur
middel
(°C)
Nedbør
sum
(mm)
Solskin
sum
(timer)
Temperatur
middel
(°C)
Nedbør
sum
(mm)
Solskin
sum
(timer)
Måned
 
April 7.7 23.3 260.7 7.2 38.5 188.2 5.7 41 162

Endelige tal på, hvor april endte. Temperatur, nedbørsmængde og solskinstimer for april sammenlignet med to klimanormaler for måneden – den nye klimanormal 1991-2020 og den gamle 1961-1990. Det ses tydligt, at april 2020 har været tør og særdeles solbeskindet. * Foreløbige værdier

Af Erik Hansen
29. april 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle