Vintervejret banker på døren i weekenden

Vejret har tænkt sig at vise tænder. Præcis hvor meget, vi får af hvilken type nedbør, er endnu svært at sige, men der er så afgjort noget i gære.

Over weekenden får vi besøg af to forskellige fronter, der kan resultere i overbevisende vintervejr. Der kommer en del nedbør, luften bliver kold og vinden tager til.

Det er svært at sige på forhånd, om nedbøren vil falde i den ene, den anden eller måske endda den tredje form. Det er nemlig klassisk for vinterperioden, at det er meget få grader, der bestemmer, om det bliver regn, slud, isslag eller sne.

Vi kan også risikere at se fygning: ”Man skal være opmærksom på, at når nedbøren falder som frostsne, kan det give fygning,” understreger vagtchef Bolette Brødsgaard og fortsætter: ”Frostsne er, når der ikke er tale om slud eller sjappet tøsne, men at minusgraderne giver lette, regulære fnug, som let blæses rundt.”

Dertil får det stor betydning, præcis hvordan lavtrykket søndag kommer til at opføre sig. Små forskelle i, hvor hurtigt det bevæger sig, og hvor dets endelige placering bliver, har en markant indvirkning på hvilket vejr, vi får hernede.

Forventet nedbør i weekenden

Her ses weekendens forventede nedbør. Hvis det bliver til regn, skal værdierne læses som mm, og hvis det falder som sne, siger en tommelfingerregel, at det svarer til lige så mange cm. Værdierne er omtrentlige gennemsnit for de enkelte landsdele. Opdateret torsdag d. 24. januar 2019 kl. 13:15.

Jævnt snefald kan give store problemer

Weekendens nedbør kommer til at falde med jævn styrke over et længere stykke tid. Når den slags sker, forårsager det andre typer problemer, end hvis den falder i uregelmæssige ryk.

”Jævnt snefald kan forårsage rigtig mange problemer. Løbende snefald over 2-3 dage kan samlet set give rigtig meget sne, fordi det ikke holder pause, men bare fortsætter. Når det bliver ved med at falde, kan man blive ved og ved med at rydde, uden at der er noget ophold, hvor man kan få sneen væk,” forklarer Bolette Brødsgaard. ”Vi ser ikke ud til at komme op på varselsniveau, men fordi det er så langstrakt, er det ubehageligt”.

Læs den detaljerede vejrudsigt i vagchefens kommentar. Husk at hold løbende øje med vejrsituationen på vores hjemmeside og tænk dig ekstra om, når du bevæger dig udenfor f.eks. for at mødes med venner og familie for at se håndboldfinaler.

Fakta

- For at der er tale om en snestorm, skal der falde 10 cm sne inden for 6 timer samtidig med, at middelvinden overstiger 10 m/s.

- Officielt har vi først kraftigt snefald, når man på 6 timer får over 15 cm sne.

Af Lærke Ina Krogaard Hansen
24. januar 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle