Drivvåd første halvdel af efteråret giver lokalt 473 mm regn siden august

Efterårets første halvdel har været usædvanlig våd. De store mængder vand giver problemer for kartoffelavlerne, fordi våde marker besværliggør høsten, og kartoflerne derfor risikerer at rådne.

Helt aktuelt er det kartoffelavlerne i Lammefjorden, der frygter for årets høst.

Lammefjorden ligger i Odsherred og Holbæk Kommune. Og kigger man f.eks. på den samlede nedbørsmængde for Odsherred Kommune siden august måned, forstår man godt, at kartoffelmarkerne er våde og fugtige. I perioden fra 1. august til 15. oktober er der nemlig faldet 305,7 mm regn. Denne værdi er et gennemsnitstal for kommunen, så der er både steder, hvor der er faldet mere og steder, hvor der er faldet mindre.

Nuancerne i de samlede nedbørsmængder i Nordvestsjælland kan du se i kortet herunder. Det har været vådt over hele området, men der er både steder med væsentligt over 300 mm i samlet nedbør og steder med væsentligt under 300 mm.

For nyligt har der også været et par meget våde dage i Odsherred Kommune. I søndags kom der for eksempel 24,6 mm, og i fredags faldt der 37,1 mm.

Der er dog andre steder i landet, hvor der er faldet endnu mere nedbør. I Jylland er der flere steder faldet over 400 mm regn, og i følge klimatolog Mikael Scharling er der et enkelt sted tæt ved grænsen til Tyskland kommet 472,7 mm. På kortet herunder kan du se hvor meget nedbør, der er faldet på landsplan i perioden fra 1. august til i dag den 16. oktober omkring middagstid.

 

Af Jesper Eriksen
16. oktober 2019

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle