Sommeren ser ud til at komme solrigt og tørt fra start

Langtidsmeteorolog, Mette Tilgaard Zhang, har kigget langt frem i prognoserne, og har et bud på, hvordan vejret arter sig den første del af sommeren. Kan man lide sol og dansk sommer-varme, så er det god læsning.

Sæsonprognosen er netop udkommet og dækker vejrtendensen for maj, juni og juli. Meget tyder på, at vejret, i gennemsnit, bliver til den tørre, pæne og solrige side for alle tre måneder.

Ifølge Mette Tilgaard Zhang er der ikke nødvendigvis udsigt til en gentagelse af 2018’s vedvarende tørke og uendelig mange sommerdage, men meget tyder på, at sommeren kommer solrigt og relativt tørt fra start.

Dykker vi lidt mere ned i de enkelte måneder, så starter maj noget ustadigt og køligt. Men vi skal ikke ret langt ind i maj, før et højtryk dukker op i vores nærhed. Højtryk skærmer af for lavtryk og fronter med skyer og regn, og giver dermed plads til pænt og solrigt vejr over Danmark.

I de første to sommermåneder, juni og juli, er det også Mette Tilgaard Zhang’s vurdering, at der bliver god plads til solen, og der bliver gode muligheder for sommerdage, hvor temperaturen overstiger 25° C.

Der vil selvfølgelig også være dage med flere skyer, regn og byger, og ind imellem kan bygerne sagtens være kraftige. Det er ren klimatologi for dansk sommervejr.

Prognoserne er altid forbundet med en vis usikkerhed, når vi kigger så langt frem i tid. På nuværende tidspunkt tyder alt dog på at sommeren bliver mere solrig, lidt tørrere og varmere end normalt. Selv om sommeren ser tørrere ud end normalt, kan byger dog give store regionale forskelle i mængden af nedbør, og derfor kan hverken tørke eller skybrud udelukkes.

Læs sæsonprognosen her, for flere detaljer.

Træ i solnedgang om sommeren

Flot solnedgang, fanget af Hanne Ratajczak.

Af Herdis Preil Damberg.
17. april 2019.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle