Nordgrønland trak op i regnskabet i globalt varmeste september

Udregninger lavet ud fra reanalyser fra European Center for Medium Range Forecast (ECMWF) afslører, at september 2019 marginalt slog ny rekord for den højeste globale middeltemperatur. Grønland var som helhed med til at trække regnskabet op, men faktisk havde toppen af Indlandsisen en koldere september end normalt.  

Varmerekorden opgjort på målstregen

Ifølge Copernicus Climate Change Service endte september 2019 med en global  gennemsnitstemperatur på 0,57 °C over normalen (1981-2010) og slog hermed den tidligere varmerekord fra september 2016  yderst marginalt med 0,02 °C. Man kan læse mere om det her.

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-september-2019

Der er også andre, der kommer med opgørelser over den globale temperatur for september 2019, f.eks. NASA. Grundet små forskelle i beregningsmetoderne, og det faktum at varmerekorden kun blev slået yderst marginalt, er det ikke sikkert, at de erklærer den globale middeltemperatur for september 2019 som rekordvarm.

 

Kort over temperaturafvigelserne for september

Kort over temperaturafvigelser fra normalen (1981-2010) for september 2019, beregnet ud fra ECMWF´s reanalyser. Der var ikke mange kolde luftlommer at spore - den eneste i det danske Rigsfælleskab var på toppen af Indlandsisen, som fik en koldere september end normalt.

September på Grønland fortsatte forårets varme trend

Seniorklimatolog John Cappelen forklarer:

”Overskuddet af varme, der har domineret siden april fortsatte i september næsten overalt i Grønland, undtagen på toppen på Indlandsisen, som både fik en koldere september og august end normalt.  Ved Thulebasen, der ligger i den nordvestlige del af Grønland, blev det den 2. varmeste september vi har registreret, kun overgået af september 2002.  Danmarkshavn i Nordøstgrønland fik også den 2. varmeste september (sammen med september 2017), kun overgået af september 2013. I Aasiaat (der ligger ved Diskobugten cirka midt på Grønlands vestkyst), Kap Morris Jesup (ved Grønlands nordkyst), Ikermiuarsuk og Prins Chr. Sund (der ligger i den sydøstligste del af Grønland) blev det den 3. varmeste september.”

I tabellerne herunder kan du se, hvad temperaturafvigelsen endte på forskellige steder i Grønland for september 2019 i forhold til 1981-2010 klimanormalen.

Pituffik (Thulebasen)

Upernavik Ilulissat Aasiaat Sisimiut

Kangerlussuaq

+2,9°C

+2,1°C

+0,7°C

+1,8°C

+1,3°C

+0,8°C

Nuuk Paamiut Narsarsuaq Qaqortoq Pr. Chr.Sund Ikermiuarsuk

+1,0°C

+1,2°C

+1,1°C

+1,3°C

+1,7°C

+1,8°C

Tasiilaq Aputiteeq Ittoqqortoormiit Daneborg Danmarkshavn

Station Nord

+1,3°C

+1,1°C

+1,3°C

+1,9°C

+2,8°C

+2,5°C

Kap Morris Jesup Summit (Toppen af Indlandsisen)

+2,5°C

-1,7°C

Af Jesper Eriksen

9. oktober 2019

Kort over Grønland

Kort over Grønland. Kilde: Redigeret udgave af kort fra Nunagis Kort.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle