For at DMI’s istjeneste kan vurdere mængde og istype er højtopløselige satellitbilleder et af de vigtigste redskaber.
Derudover modtager istjenesten meldinger fra de største skibe i grønlandsk farvand. De melder position, vejr og isforhold ind til istjenesten hver 6. time.
Det samlede resultat munder ud i et iskort, som vist til højre.
Øget efterspørgsel og nye muligheder
Ifølge Keld Qvistgaard, som er Senior Ice Advisor for DMI’s Grønlandske Istjeneste, så varierer ismængden betydeligt fra år til år. Nogle år er der 2-3 meter tyk is, som ikke er til at komme igennem. Andre år er der mere eller mindre åbent for sejlads. Skibene skal derfor forvente det uventede.
Det øger behovet for rådgivning og oplysninger om istype og mængde markant til at træffe vigtige beslutninger både ombord og på land. Af samme årsag opstår der også behov for nye produkter.
DMI’s Grønlandske Istjeneste har i mange år overvåget isens udbredelse og understøttet sejladsen og dens sikkerhed med rådgivning. Også her mærkes den øgede aktivitet i Arktis og dermed også en forøget efterspørgsel efter ny viden om isen i farvandene.
”Muligheden for at kunne se, hvor isen forventes at være fremme i tiden, vil være en stor hjælp både for skibe til søs, og for dem der sidder med planlægningen inde på land,” uddyber Keld Qvistgaard og fortsætter ”forskning i og udvikling af nye isprodukter er derfor et fokuspunkt for DMI i de disse år”