Klima: Opdaterede retningslinjer venter på grønt lys

Ny og bedre videnskab gør, at retningslinjerne for opgørelsen af drivhusgasudledning skal opdateres. DMI deltager i FN’s klimapanel (IPCC), som i disse dage arbejder på at godkende opdateringen.

Japans miljøminister til IPCC-mødet

DMI deltager lige nu i IPCC’s 49. møde i Kyoto. På billedet ses Japans miljøminister, Yoshiaki Harada, som sendte en videohilsen til alle deltagerne.

IPCC besluttede for tre år siden at opdatere retningslinjerne for, hvordan vi beregner, hvor meget de enkelte lande udleder af drivhusgasser. Inden de nye retningslinjer kan tages i brug, skal de først godkendes i IPCC, og det sker i disse dage på IPCC’s 49. møde i Kyoto, som løber fra den 8. maj til den 12. maj. Efterfølgende skal Klimakonventionen så beslutte, om de vil anvende de nye retningslinjer. 

En række af verdens lande skal hvert år opgøre deres udledning af drivhusgasser i henhold til Klimakonventionen, og hvert fjerde år skal samtlige lande indsende sådan en opgørelse. 

     

”IPCC er garant for at fremskaffe den bedste og mest troværdige viden. Videnskaben udvikler og forbedrer sig hele tiden, og derfor giver det rigtig god mening at opdatere retningslinjerne for indrapporteringen af drivhusgasudledning,” fortæller ph.d. Tina Christensen, som er klimavidenskabelig rådgiver på DMI, og fortsætter:

”IPCC bestemmer i øvrigt ikke om de opdaterede retningslinjer skal bruges, men jeg forventer, at man beslutter at anvende dem under Klimakonventionen, da de repræsenterer den seneste videnskabelige udvikling.”

Andre stoffer er også på tapetet

Mødet kommer også til at behandle andre emner. Der skal fx kigges på, hvilke nye stoffer der med fordel kunne udarbejdes retningslinjer for - så de i fremtiden kan komme med, når udledningen af drivhusgasser skal gøres op.

”Vi skal udstikke retningen for det fremtidige arbejde med IPCC’s retningslinjer, hvor man vil kigge på at få flere stoffer med. Det handler især om nogle mere kortlivede gasser samt sod og andre partikler,” fortæller Tina Christensen og afslutter:

”Som regeringens klimavidenskabelige rådgiver er det vigtigt, at vi er repræsenteret – så vi sikrer vores medindflydelse på de beslutninger, som bliver taget,” afslutter Tina Christensen.

DMI er bindeled mellem Danmark og IPCC

DMI er det danske kontaktpunkt for IPCC. Det betyder, at det er DMI, der er bindeleddet i kommunikationen mellem IPCC og den danske regering. DMI deltager derfor i IPCC’s møder, hvor der bl.a. tages beslutning om udarbejdelse af rapporter og afholdelse af ekspertmøder. 

Læs mere om IPCC her.

 

IPCC's kontaktpunkt for Danmark, Tina Christensen

IPCC’s kontaktpunkt for Danmark, Tina Christensen, med hele Femte Hovedrapport. Foto: DMI.

Af Anja Fonseca
8. maj 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle