Hurtigløber giver usikkerhed om weekendens vindstyrker

Vi kommer i weekenden til at ligge i grænselandet mellem varme og kulde. Sent fredag vil et lavtryk bevæge sig hurtigt mod nordøst henover grænselandet. Lavtrykkets styrke er endnu ikke helt tydelig. Det mest sandsynlige er, at Danmark slipper med kraftig blæst, men tingene skal kun ændre sig lidt, førend vi har en storm.

Danmark bliver de kommende dage en slagmark mellem varme og kulde. I første omgang får vi besøg af lun luft, idet en varmfront i nat bevæger sig op over landet sydfra. Senere slår kulden tilbage, og overgangen til det kølige vejr ventes at være ledsaget af blæst.

Fredagens hurtigløber kommer først sent ind i DMI´s vejrmodel

DMI´s vejrmodeller dækker alle et begrænset område, men køres i meget høj opløsning. Der er også vejrmodeller, der dækker hele kloden, men køres i grovere opløsning. I kortet herunder kan man se en version af en DMI-vejrmodel. Det fremgår, at den vestlige grænse for vejrmodellens dækningsområde går fra vest for Island og ned til et stykke vest for Irland. Vejrinput uden for dækningsområdet fås fra en fælleseuropæisk vejrmodel. Du kan læse mere om vejrmodeller i dette tema.

https://www.dmi.dk/vejr-og-atmosfare/temaforside-vejrmodeller-step-by-step-for-de-nysgerrige-og-noerdede/

Hurtigløberen ventes først fredag middag at komme ind i DMI´s `vejrboks`, hvor vi kan følge udviklingen i høj opløsning og dermed give mere sikre prognoser. Herefter vil lavtrykket hastigt bevæge sig mod nordøst og allerede passere forbi den nordlige del af Jylland natten til lørdag.

Prognose for placeringen af høj- og lavtryk

Prognose for placeringen af høj- og lavtryk på fredag kl. 14 dansk lokal tid. Baggrunden for prognosen er DMI’s vejrmodel Harmonie/Arome kørt torsdag morgen. Hurtigløberen er markeret med en pil.

Stort potentiale, men vi slipper antageligt med kraftig blæst

DMI´s vagtchefs nuværende vurdering af vejrudviklingen er, at vi slipper for en decideret storm. Det bliver dog blæsende, og ved Vestkysten kan man natten til lørdag nå op på hård kuling fra sydvest med vindstød af stormstyrke. Du kan læse vagtchefens vurderingen af weekendens vejr i 7-døgnsudsigten. Husk at denne udsigt opdateres to gange dagligt, nemlig omkring middag og sent om aftenen.

Fordi vindstyrkerne i weekendens hurtigløber fortsat er noget usikre, er det en god idé at holde øje med de opdaterede vejrudsigter og eventuelle varsler. Allerede i morgen torsdag, ventes prognoserne at have fået bedre styr på, hvad vindstyrkerne ender på.  Men det er først, når hurtigløberen kommer ind i `vejrboksen` på fredag, at DMI´s vejrmodel med sin super høje opløsning for alvor kan komme med et bud på detaljerne i de forventede vindstyrker.

Af Jesper Eriksen
23. oktober 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle