Fronter og blæst vifter weekendens nattefrost væk

I weekenden havde vi efterårets første nattefrost. Kigger man på meteorologernes landsudsigt, kan vi i aften stedvis nå ned omkring frysepunktet, hvorefter temperaturen stiger i løbet af natten. Herefter ventes nattefrosten ikke at vende tilbage resten af ugen.

Årsagen til, at temperaturen stiger den kommende nat, er, at der kommer en front med skyer, regn og blæst ind over Danmark vestfra. Skyerne fungerer som en dyne, der giver lunere temperaturer ved overfladen, og vinden sørger samtidigt for omrøring, så luften ikke får lov at stå stille og afkøle sig.

Satellitbillede overlagt et vejrkort

Satellitbillede fra EUMETSAT her mandag ved middagstid overlagt et vejrkort. Kortet visser et lavtryk syd for Island med tilhørende fronter med skyer og regn til de Britiske Øer. Fronterne bevæger sig mod øst og giver udbredt regn til Danmark i nat og først på tirsdagen. Bag ved fronterne er der bygevejr.

Uge med klassisk efterårsvejr venter

Fra tirsdag og ugen ud henter vi luften fra en vestlig eller sydvestlig retning. Det sender den kølige vejrtype fra weekenden med luften fra nordøst på pause. Derudover er vandet i Nordsøen, som luften skal henover førend den når Danmark, faktisk lidt varmere end normalt for årstiden.  De højeste dagtemperatur denne uge ventes ifølge meteorologernes 7-døgnsudsigt typisk at komme op mellem 12 og 15 grader.

Nattefrosten sættes på pause

Bortset fra, at vi her i aften lokalt kan nå ned omkring frysepunktet, ventes temperaturen i denne uge at holde sig et pænt stykke fra frysepunktet. Årsagen er, at vi henter luften fra en lun retning. Vil du vide, hvad der skal til for at få nattefrost i oktober, kan du læse vores nyhed fra sidste uge.

https://www.dmi.dk/nyheder/2019/efteraarets-foerste-nattefrost-lurer-i-7-doegnsudsigten/

Tirsdag udbredt morgenregn, herefter bygevejr med store lokale udsving i nedbørsmængderne

I nat og først på tirsdagen får vi et udbredt regnvejr ind over Danmark, der vil give nedbør til hele landet. Fronten vil i runde tal typisk kaste 5-10 mm nedbør af sig. Disse mængderne er der intet dramatisk i, men de fleste danskerne skal nok huske regntøj, hvis man skal ud og cykle tirsdag. Et regnvejr vil nemlig ved 7-9 tiden dække det meste af Danmark, men dog først nå Nordsjælland og Hovedstadsområdet mod slut, og Bornholm får først regnen omkring middagstid.

Herefter vil nedbøren frem til weekenden falde i bygeform, og bygerne vil levere deres nedbør lokalt. På denne årstid kan bygerne både dannes over hav og land, så det er på nuværende tidspunkt meget vanskeligt at spå om hvilken del af landet, der får flest byger.

I næste weekend ventes nye fronter med mere udbredt regnvejr at komme frem til os vestfra. Men timingen af disse regnvejr er fortsat noget usikre.

Af Jesper Eriksen
7. oktober 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle