Forårsvarme over Danmark, men…

Weekendvejret byder på solskin og temperaturer inde i landet helt op mod 18 grader. Men april er lunefuld, og allerede på mandag melder en kold nordenvind sig på banen og giver temperaturen et nøk ned, og i næste uge vender nattefrosten tilbage.

Der er meget godt at sige om april måned.
April er solrig, og den tørreste måned på året og lig med stigende temperaturer. Men april er også en måned med mange ansigter. Og det bliver vi i særlig grad mindet om inden for den kommende uge.
Denne weekend kommer mange nemlig i selskab med en fuldfed forårsvarme. Men der er undtagelser til historien.

”Det er en mild luft fra sydøst, som strømmer op over Danmark i weekenden. Lørdag kommer vi langsomt ud af starthullerne, da en front dækker det meste af landet med skyer og måske lidt småregn nogle steder. Frem mod middagstid klarer det til gengæld op over den sydlige del af landet, og opklaringen breder sig til det meste af landet i løbet af eftermiddagen. Og det får temperaturen til at stige – nogle steder kan vi måske komme helt op på 18 grader,” fortæller Dan Nilsvall, som er vagthavende meteorolog, på DMI.

Men det er ikke alle, som får den fede forårsvarme at føle.

”De højeste temperaturer vil nås et stykke inde i landet og over mod de vestvendte landsdele. Det hænger sammen med, at luften kommer fra øst, og når den passerer hen over det kolde Østersøvand, afkøles den. Derfor vil det ved de østvendte kyster næppe blive mere end 10 grader,” forklarer Dan Nilsvall.   

Nattefrosten vender tilbage

Det er ikke kun forårsvarmen, som blomstrer over Danmark, det gør træer og planter også. Og med udsigt til en varm og solskinsrig weekend, fristes vel sagtens mange haveentusiaster til, at få planter og frø i jorden.
April er dog en lunefuld måned, og derfor skal man tænke sig godt om, før man planter ud og sår frø. For mens weekenden kan byde på helt op mod 18 grader, så falder temperaturen markant i næste uge – og det over hele landet vel at mærke.

”Allerede natten til mandag dannes et lavtryk i den Botniske Bugt, og det afstedkommer en kold nordenvind og markant lavere temperaturer fra på mandag. Mandag kommer vi maksimalt op på 8 til 12 grader, og temperaturen ser ud til at falde yderligere hen over ugen, så vi efterhånden er nede på 5 til 10 grader i dagtimerne. Nætterne følger med, og der er udsigt til, at vi nogle nætter igen får udbredt nattefrost - bortset fra i de kystnære områder,” afslutter Dan Nilsvall.

Klimatologi for april

  • Middeltemperaturen for april var i referenceperioden (2006-2015) 7,7 °C, hele 2,0 °C over den gamle klimanormal (1961-90) på 5,7 °C.
  • April er som sagt også tør og solrig. I referenceperioden (2006-2015) faldt der blot 30 mm i gennemsnit, hvilket går april til den tørreste måned vi har.
  • Den ringe nedbør betyder få skyer og solen skinner næsten lige så meget som i sommermånederne, nemlig hele 211 timer i gennemsnit.

Så husk:
Selvom det bliver varmt og næsten sommerligt i weekenden, skal man fortsat passe på med de frostfølsomme planter.
Det er der mange haveejere, der må sande hvert år. Som tyskerne siger om aprilvejret: ”April! April! Der weiß nicht, was er will”.

Smuk solnedgang

I weekenden kan man godt smide den varme trøje og nyde forårets komme. Men april er april, så man skal passe på med havearbejdet. Foto: Hanne Ratajczek.

Kommunikation, 5. april 2019.

Viden om vejr og klima

Se alle