Ekstrem våd weekend med usædvanligt varmepust

Weekenden bød stedvis på kraftig regn og lokale skybrud. Landsgennemsnittet svang sig helt op på 39,1 mm regn. Det er tæt på halvdelen af de 85 mm nedbør, der normalt falder på en hel oktober. Overgangen til mandag blev blæsende, stedvis med vindstød af stormstyrke, og et udsædvanligt varmepust med 19 graders varme lagde sig over os kort før midnat.

Store regionale udsving i nedbørsmængderne

Kigger man på fredagens nedbørsmængder alene, endte landsgennemsnittet på hele 23,0 mm. Det er kun sket fire gange siden 2011!

Klimatolog Mikael Scharling uddyber: ”46 af Danmarks 98 kommuner fik fredag over 30 mm nedbør, men der var store udsving i tallene hen over landet. Vejen og Kolding kommune blev de to vådeste med henholdsvis 48,9 mm og 47,3 mm som en gennemsnitsværdi for kommunen. Modsat blev de to tørreste kommuner Ålborg og Bornholm med 6,7 mm og 7,1 mm. Der var også steder i landet, hvor kriteriet for kraftig regn blev opfyldt, men det blev kun til et enkelte registret skybrud. Skybruddet forekom lidt nord for Holstebro.”

Kraftig regn er defineret ved, at der falder mere end 24 mm på 6  timer. Skybrud indebærer, at der falder mere end 15 mm på 30 minutter.

Fredagens samlede nedbørsmængder

De samlede nedbørsmængder for fredag den 11. oktober. Det fremgår, at det især blev meget vådt i et bånd fra Syd- og Sønderjylland mod øst-nordøst henover Fyn og videre til den nordlige del af Sjælland.

Landsgennemsnittet for lørdag endte på sparsomme 2,2 mm, mens søndagen blev noget vådere med 13,9 mm. Nedbøren søndag faldt hovedsagelig om eftermiddagen og frem til sidst på aftenen. Regnen blev stedvis ret kraftige og indeholdt lokalt hagl og torden. I den nordvestlige del af Sjælland blev der registreret enkelte skybrud, og i Odsherred kommune blev kriteriet for kraftig regn også opfyldt.

Samlet set løber weekendens nedbør op i 39,1 mm på landsplan. En sjælden begivenhed, der kun er sket tre gange siden 2011.

Samtidigt var nedbøren så ujævnt fordelt, at man lokalt i Syd- og Sønderjylland, på Fyn og dele af nordøstkysten på Sjælland fik omkring 70 mm nedbør. Det er tæt på de 85 mm, som  er1981-2010 normalen for oktober. Lokalt blev der som det højeste målt 81,8 mm nedbør ved Egtved nordvest for Kolding.

Weekendens samlede nedbørsmængder

De samlede nedbørsmængder for 11.-13. oktober.

Søndagens lynnedslag

Antallet af lynnedslag søndag den 13. oktober. Det var ikke et større tordenvejr, men der har været flere lyn end kortet viser, da der her ikke medtages sky til sky lyn.

Den målte temperatur ved Hammer Odde Fyr

DMI´s vejrstations måling af temperatur ved Hammer Odde Fyr. Det fremgår at der ca. 1 time før midnat blev målt 19 graders varme.

Usædvanligt varmepust omkring midnat

På forsiden af en koldfront, der i nat har passeret landet, kom der et for årstiden meget usædvanligt varmepust. Mellem kl. 22 og 23 den 13. oktober målte DMI´s vejrstation ved Hammer Odde Fyr hele 19,1 °C. Sjælland og Fyn fik også glæde af varmen med temperaturer op til 17-18 °C.

Blæsende overgang til ugens første hverdag

Efter at nedbøren slap Danmark blæste det op fra en vestlig retning. Middelvinden holdt sig dog under stormstyrke (24,5 m/s), idet den højeste middelvind kom op på 22,4 m/s (stormende kuling). Vindstødende kom med 28,7m/s stedvis op på stormstyrke. Både målinger blev registreret i morgentimerne den 14. oktober ved Thyborøn i Thisted kommune.

 I linket herunder kan du læse hvor meget det skal blæse førend DMI´s vagtchef sender et varsel ud.

https://www.dmi.dk/dmis-vejrprodukter/varsler/

 

Kort over målte vindstød i m/s

De kraftigste målte vindstød set over perioden fra i nat kl. 00 til kl. 09 mandag formiddag. De rødoranger farver indikerer vindstød af stormstyrke.

Af Jesper Eriksen
14. oktober 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle