Danmark ramt af ”tropisk” sommeruvejr

Tropenat, lyn og skybrud på én gang. Flere dage med usædvanligt varmt sensommervejr kulminerede tirsdag og natten til onsdag med kraftige byger, skybrud og lyn mange steder. Læs flere detaljer om varmen og uvejret her.

Varm og fugtig luft er hovedingredienserne til en god omgang lyn og torden. Og selvom langt fra alle landsdele fik uvejret at føle, var i går og i nat ingen undtagelse.

I løbet af døgnet i går og frem til kl. 9 onsdag morgen, blev der registreret i alt 15 skybrud på DMI’s nedbørstationer.
10 af skybruddene fandt sted tirsdag d. 27. august og de sidste 5 efter midnat og frem til kl. 9. d. 28. august.

Men det var langt fra hele landet, som blev ramt.
Skybruddene blev hovedsageligt registreret i Midt- og Nordjylland og Nordvestsjælland.

I Danmark defineres skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter.

Med skybrud følger også lyn

De mange skybrud blev orkesteret af til tider meget intensivt tordenvejr, og Danmark har været ramt af 2140 lyn indenfor de seneste 24 timer.

Tordenvejret ramte de samme områder, som også fik skybrud. Så det var primært Sydvestsjælland og Midt- og Nordjylland, der var i skudlinjen.

Varm kontinental-luft over landet

Den varme luft har ikke kun givet høje dagtemperaturer. Det har også været nogle ekstremt varme nætter på det seneste og ikke mindst i nat.

I stort set hele landet har temperaturen natten til onsdag været over 17 °C og på Bornholm, Amager og Hvide Sande holdt temperaturen sig over 20 °C hele natten, hvilket kaldes en tropenat.

”Tropenætter forekommer meget sjældent i Danmark, og at der forekommer en så sent på sommeren, er helt usædvanligt,” udtaler klimatolog Mikael Scharling.

Lokale byger igen i dag

Ifølge vagtchef Steen Ib Rasmussen, kan der fortsat komme lokale kraftige byger over landet i dag og i nat. Dog vil en koldfront passere landet i morgen med regn og derefter vil køligere luft løbe ind over landet fra vest, og risikoen for skybrud, lyn og torden aftager de kommende dage.

Af Herdis Preil Damberg
28. august 2019.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle