Johanne kom med længe ventet regn

Efter en sommer med historisk mange solskinstimer og et alarmerende rødt tørkeindeks, trak kraftige regn og tordenbyger ind over landet fra sydvest og gav lige over 10 mm regn på landsplan. Men det var ikke et helt almindeligt regnvejr, der passerede landet. Det indeholdt nemlig både skybrud og virkelig mange lyn.

I tidsrummet fra i går aftes og indtil fredag formiddag er der registreret ikke mindre end 8911 lyn over området vist på kortet.

Lynnedslagene huserede særligt i den sydlige og østlige del af landet, og fordeles således over de to kalenderdøgn:

Endelig regn til de danske haver

Det er sjældent vi venter på regn og glædes over den, som vi gør nu, og det sidste døgns nedbør falder på et meget tørt sted. På landsplan endte vi med 10,9 mm regn.

Kortet viser nedbørsum den 9. - 10. august.

I Nykøbing Falster faldt der mest nedbør, og her blev det til 29,6 mm. I København og Esbjerg blev også til en god sjat, nemlig 25 mm. Og både i København og Nykøbing Falster faldt nedbøren så intenst, at det blev registreret som skybrud.

For at vi kan kalde det et skybrud skal der minimum falde over 15 mm på højst 30 minutter.

Tørkeindeks i bedring

De 10,9 mm, der er faldet på landsplan i forbindelse med tordenbygerne er på nuværende tidspunkt langt fra nok til at ændre signifikant på den meget tørre situation i Danmark.

Men kigger vi på, hvilken vejrtype vi får i weekenden og den næste uges tid, så bliver vejret præget af et par frontpassager og byger, og et par dage med ophold og plads til solen.

Så ved udgangen af næste uge, er der håb for, at den langvarige tørke Danmark pt. lider hård under, kan blive afløst af mere normale forhold. 

Følg landsudsigten.

Af Herdis Damberg
10. august 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle