Er du med til at gøre vejrudsigten mere nøjagtig?

Det er ikke usandsynligt. I hvert fald ikke hvis vi kigger lidt ind i fremtiden, hvor det er sandsynligt, at alle med en smartphone kan blive til små mobile vejr-målestationer. Disse crowdsourced data kan måske gøre vejrmodellerne bedre. Dansk Meteorologisk Selskab (DaMS) inviterer til Efterårsmøde den 1. november, hvor der bl.a. vil blive fortalt om brugen af crowdsourced data i vejrmodeller. Alle er velkomne.

Når DMI’s vejrmodel regner frem i tiden og skal give et bud på morgendagens vejr, så gør den det på baggrund af bl.a. observationer.

Jo flere og jo mere nøjagtige observationer der er, des mere nøjagtig bliver prognosen. Og det er her, crowdsourced data kommer ind i billedet.

Crowdsourced data kan betegnes som data, der indsamles via tredjeparter til et formål, der oprindeligt krævede høj kvalitet eller ekspertise. Foredraget til DaMS Efterårsmøde omhandler indsamling at trykmålinger fra smartphones og brugen af disse i DMI’s vejrmodel, Harmonie, med fokus på at forbedre især korttidsprognoser.

Der er mange led at tage hensyn til, når der indsamles data fra smartphones til brug i vejrmodeller.

Første skridt er at udvikle software, der sender observationer direkte fra telefonen til DMI. Dernæst venter et stort arbejde med kvalitetssikring og korrektion af observationerne inden disse bliver videregivet til modellen, for til sidst at (forhåbentligt) give os en bedre korttidsprognose.

Smartphones har unøjagtige sensorer, de bevæger sig både horisontalt og vertikalt og nogle gange med høj fart. Så kan vi overhovedet stole på den type observationer? DMI har som de første brugt trykmålinger fra smartphones i et fuldt modelsystem og det med lovende resultater.

Foredraget afsluttes med en oversigt over, hvilke andre typer af data, der kan indgå i fremtiden, og hvad andre europæiske meteorologiske institutter arbejder på indenfor emnet.

 

Foredraget finder sted torsdag den 1. november 2018 kl. 19:00 i DMI's auditorie, Lyngbyvej 100, 2100 KBH Ø.

Tilmelding skal ske til kasserer@dams.dk

NB. Vi mødes foran glasfacaden på DMI's hovedbygning.

Lokation af trykmålinger fra smartphones inden for 1 time mellem 9 og 10 utc, 10 maj 2018.

Af Herdis Preil Damberg
23. oktober 2018.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle