2018: Ny rekord i soltimer

Sol, sol, tørke og atter sol.  Sommeren 2018 vil helt sikkert blive husket for sine mange solskinstimer. Solskinstimerne tikkede ind i en lind strøm fra maj til juli, og lagde en solid base for, at 2018 skulle gå hen og blive det mest solskinsrige år i 99 år. I går, den 4. december, blev det endelig klart, at denne lyse og varme rekord var i hus.

Hele 71 år skulle der gå, før solskinsrekorden fra 1947 blev slået.
Dengang skinnede solen imponerende 1878 timer fra 1. januar til 31. december. Den rekord tangerede vi den 4. december, og timerne tikker stadig ind.

Klimatolog, Mikael Scharling, som sidder med opgørelserne over, hvor meget solen har skinnet, er også imponeret: ”Vi forventer, at nå op på ca. 1920 timer i alt, når december rinder ud. Dermed bliver 2018 det absolut mest solrige år, vi har oplevet i de 99 år DMI har målt solskin”, siger Mikael.

Se solskinstop 10

Solnedgang

Med de mange solskinstimer har 2018 også budt på masser af gode billeder fra naturen. Foto: Ole Hougaard, Djursland.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at 2018 som en solrig højdespringer, skyldes den meget solrige periode fra maj til juli.

”Det er langt fra uventet, at rekorden kommer i hus her i starten af december. De tre måneder maj, juni og juli i år, gav tilsammen imponerende 992 solskinstimer, hvilket var 183 timer mere end samme periode i 1947.
Så selvom de følgende måneder i år ikke har været specielt solrige, har det været nok til at slå den gældende rekord fra 1947”, udtaler Mikael Scharling.

Mængde af solskin

De tre måneder maj, juni og juli i år gav til sammen imponerende 992 solskinstimer. Det er 183 timer mere end samme periode i 1947, som længe har siddet på solskinsrekorden.

Så selvom de følgende måneder i år ikke har været specielt solrige, har det været nok til at slå den gældende rekord fra 1947.” Udtaler Mikael Scharling.

De mange solskinstimer fra sommeren, gav så stort et forspring, at det hurtigt blev klart, at det ikke længere var et spørgsmål om vi kunne slå solskinstime-rekorden fra 1947, men derimod et spørgsmål om hvornår, vi ville slå den.

November var som ventet ikke den mest solrige måned, og slutspurten, hvor de sidste to timer skulle hentes ind, har derfor ladet vente på sig.

Det skete den 4. december, hvor alle kunne nyde en flot omend lidt kølig og blæsende solskinsdag.

Ender vi på de estimerede 1920 solskinstimer for i år, vil det svare til over 5 timers solskin hver dag hele året 2018.

Årssum af solskin

Ser man på årssummerne for solskin, er det tydeligt, at 2018 bliver en markant højdespringer. Aldrig før har vi været over 1900 timers sol på et år, og lander vi på 1920 timer, svarer det til over 5 timers sol pr. dag året rundt.

Af Herdis Preil Damberg
28. november 2018.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle