Tørkeindeks - og brandrisiko - er tæt på det røde felt

Det sommeragtige majvejr har også sine ulemper. Lige nu er DMI's tørkeindeks på vej op overalt i landet, og lokalt går det i det røde felt, inden maj er slut

Danmarks vandbalance er en konstant tovtrækning, hvor sol, vind og varme forsøger at tømme magasinerne, mens regnen forsøger at fylde dem op igen.

Lige nu har 'tømmerne' fat i den lange ende og trækker vand ud af regnskabet. Det skyldes det meget fine majvejr, som øger vegetationens behov for vand og sætter turbo på fordampningen fra alle naturens overflader.

Højt tørkeindeks øger risiko

"Typisk er tørkeindekset steget mellem 5 og 6 klasser siden 1. maj, kun lokalt afbrudt af enkelte kraftige byger bl.a. Kristi himmelfartsdag og lørdag den 19.", siger klimatolog Mikael Scharling. 

Han er manden bag DMI's tørkeindeks, der netop beregner mængden af vand i jordvandsmagasinet med baggrund i vejret.

"På landsplan har tørkeindekset udviklet sig fra at ligge på 'Ingen risiko for tørke' den 1. maj, til nu at være tæt på 'Forøget risiko for tørke'."

"På østkysten af Jylland, det nordlige Sjælland og Bornholm nærmer man sig allerede nu 'Høj risiko for tørke' mange steder", siger han. 

Hvor det er højest, er tørkeindekset lokalt oppe i klasse 9 ud af 10 mulige. 

"Uden nedbør af betydning, vil klasse 9 hurtigt brede sig. Og klasse 10 - det røde felt - rammer vi inden starten på juni", forudser klimatologen. 

Mængden af vand i jordvandsmagasinet bliver afspejlet i vegetationen, der trækker på det. 

”Det er meget forskelligt, hvor gode de enkelte plantearter er til at holde på vandet. Men helt generelt, så øger et højt tørkeindeks risikoen for, at uforsigtig omgang med cigaretskod, engangsgrills, ukrudtsbrændere og tilsvarende kan ende som en naturbrand", advarer Mikael Scharling.

Tørkeindekset rundt om i landet frem til den 22. maj. Det massive dobbelte skybrud i Nyborg-området på Kristi himmelfartsdag er tydeligt som en grøn - og meget lidt tør - plamage. Også i det vestlige Jylland omkring Limfjorden er det fortsat godt vådt. Omvendt forholder det sig i København og store dele af Nordsjælland, hvor der blot er faldet halvdelen af den normale nedbør siden 1. april. Det er også her, de første områder med tørkeindeks 9 nu er dukket op. Grafik Mikael Scharling. Klik for stor version.

Udviklingen i tørkeindekset på landsplan i 2018 (optrukken linje) inkl. den normale udvikling (stiplet linje). Grafik Mikael Scharling. Klik for stor version.

Når du griller, så vær opmærksom på, om der er tør vegetation i nærheden.

 

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 18. maj 2018, opdateret 22. maj

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle