På billig baggrund, men … Her har foråret '18 allerede overgået sommeren '17

Med en hurtig 1-2-3-kombination slår foråret '18 luften ud af sidste års sommer

Sommeren 2017 endte våd, solfattig og kold. Den var med andre ord pivringe. Det kan der næsten ikke være to meninger om.

Helt anderledes lyder bedømmelsen af foråret 2018 - og det med god grund.

Årstiden overgår nemlig allerede sidste års sommer på flere punkter, hvor juni, juli og august ellers typisk er på hjemmebane. Det fortæller klimatolog Mikael Scharling.

"Allerede nu har vi haft en varmere dag, end vi havde hele sommeren sidste år", siger klimatologen, som tilføjer, at det dog er på en usædvanlig billig baggrund.

"Sommer '17 blev sommeren med den allerlaveste maksimumtemperatur i perioden siden 1874, hvor DMI har målt. Det varmeste, vi registrerede, var blot 26,6°C ved Abed på Lolland den 15. august. Den temperatur slog 2018 allerede den 19. april, hvor vi havde 26,7°C i Karup".

Også på solsiden går det strålende for foråret '18, fortæller Mikael Scharling.

"Den solrigeste dag i år kom i mandags den 7. maj. På landsplan fik vi hele 14,6 timers sol. Det overgår den solrigeste dag i sommeren '17, hvor den 17. juni kun nåede op på 14,5 timer."

Teoretisk set er årets solrigeste dag sommersolhverv den 20. eller 21. juni, fordi daglængden den dag er årets længste. Dermed har de tre uger fra 1. juni frem til sommersolhverv og de tre uger derefter bedre muligheder for mange soltimer end nogen anden periode på året.

Men foråret '18 sejrer ikke blot på sol og varme. Også inden for kategorien 'stabilt højtryksvejr', der giver os lange perioder uden nedbør, er guldmedaljen i hus.

"Den længste periode uden nedbør i sommeren '17 var på fem dage og løb fra den 17. til den 21. juni. Det har vi allerede overgået to gange i foråret i år med seks nedbørfrie dage i streg både fra den 7. til den 12. april og igen fra den 17. til den 22. april", slutter klimatologen.

Også inden for den kedelige kategori 'skybrud', som ellers er en rigtig sommerting, fører foråret '18.

Torsdag den 10. maj faldt der således 41,4 mm på blot 30 minutter i Nyborg på Østfyn. Det er tæt på tredobbelt skybrud og voldsommere end noget uvejr, DMI målte i sommeren '17. 

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 9. maj 2018, opdateret 11. maj med skybrud

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle