Jagten på årtusindets koldeste februardøgn

Hvor koldt kan det blive i februar? Og med prognoserne for de kommende dage, er vi så på rekordkurs? Klimatolog Mikael Scharling har svarene.

Vi går nogle meget kolde døgn i møde, men hvor koldt kan det egentlig blive på landsplan i februar? Det spørgsmål har klimatolog Mikael Scharling besvaret ved at se på gennemsnitstemperaturen for alle februar-døgn siden årtusindskiftet.

"Den normale gennemsnitstemperatur for et døgn i februar er lige over frysepunktet, men det er med store variationer. Der er mere end 20°C mellem det koldeste og varmeste døgn i dataserien", siger klimatologen. Du finder data plottet i grafen nedenfor.

Dataserien afslører en helt klar vinder af titlen som koldeste februardøgn i det nye årtusind. Sejren går til 4. februar 2012 med et landsgennemsnit for de 24 timer på rystende -11,1°C.

Gennemsnitstemperaturen i Danmark den 4. februar 2012 var på rystende lave -11,1°C. Det gør døgnet til det koldeste februardøgn siden årtusindskiftet.

Gennemsnitstemperaturen i Danmark i alle februardøgn siden årtusindskiftet. Den 4. februar 2012 stikker ud som den absolut koldeste med et gennemsnit på -11,1°C. Grafik Mikael Scharling.

Ekstrem kulde stiller store krav

Før temperaturen kommer så langt ned på landsplan som -11,1°C, skal en række meteorologiske betingelser være opfyldt, forklarer Mikael Scharling.

"Ekstrem, landsdækkende kulde kræver først og fremmest, at Danmark befinder sig i en meget kold luftmasse, som typisk har sin oprindelse mod nordøst. Derudover skal der helst ligge sne, og det skal være skyfrit. Begge dele øger varmetabet til verdensrummet, så luftmassen mister energi, og temperaturen falder yderligere. Sneen isolerer også mod varme fra jorden. Det skal også helst være tæt på vindstille, fordi blæst bringer mildere luft ind fra de åbne havområder - det varmer kystegne med pålandsvind noget op, og så er det svært at få tocifret frost som landsgennemsnit", siger han.

Koldeste februar-afslutning i det nye årtusind

Spørgsmålet er så, om de meget kolde døgn, vi går i møde, har potentiale til at snuppe titlen fra den 4. februar 2012?

"Næppe, men det skal nok blive ubehageligt koldt endda", siger Mikael Scharling. Han har kigget på prognoserne frem til onsdag, der er februars sidste dag.

"Det ser ud til, at det bliver koldere og koldere over de kommende døgn. Prognosernes bud lyder på, at vi onsdag den 28. kan nå ned på ca. -7°C for landet som helhed".

Fra -7°C til -11,1°C er der dog fortsat et stykke, så rekord for februar bliver det altså ikke.

"Kigger vi på datoer, så er det en anden sag. Med de temperaturer, vi forventer på landsplan, så kan vi næste med sikkerhed sige, at det bliver de koldeste sen-februar-døgn i det nye årtusind", slutter klimatologen.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 23. februar 2018.

Der er andre kolde februardøgn end den 4. februar 2012. Her et kig ud over Øresund den 21. februar 2011 nord for Hellerup. Foto Mads Dreier.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle