Her er det overraskende sted på kloden, hvor de har flest lyse timer

I det store regnskab bliver ingen snydt, men i de små detaljer er der alligevel forskel på antallet af lyse timer rundt om i verden. Vinderen er ikke en feriedestination ...

Vi har netop passeret sommersolhverv på den nordlige halvkugle, hvor dagen mere end 17 timer lang i Danmark. Prisen for det er de lange vinternætter, som ligeledes overstiger 17 timer.

Andre steder på kloden forløber året anderledes. Ved ækvator er dagen konsekvent tæt på 12 timer, mens polaregnene veksler mellem midnatssol og polarnat.

I det store regnskab er forskellen i det årlige antal timer med dagslys fra sted til sted dog til at overse. Fra et forsimplet astronomisk perspektiv bliver det overalt på hele kloden til ca. 4383 timer årligt (365,25 dage x 12 timer).

Variationer i detaljen

Zoomer vi ind og kigger på de finere detaljer, så holder det dog ikke helt. Forskellige forhold i Jordens bane om Solen, Jordens konturer og vores oplevelse af, hvad der er dagslys, skaber nemlig et antal mindre variationer.

Variationer betyder, at der faktisk er steder på Jorden, hvor de får en smule mere dagslys end andre, men hvor er det så henne? 

Uperfekt omløb

For det første, så bevæger Jorden sig ikke om Solen i en perfekt cirkel, men i en ellipse med Solen i det ene brændpunkt.

Det betyder, at Jordens hastighed i banen om Solen varierer. Den er størst, når Jorden er nærmest Solen (pt. i begyndelsen af januar), og mindst et halvt år senere, når Jorden er længst fra Solen.

Det betyder, at den nordlige halvkugle i øjeblikket har en længere sommer (flere lange dage) og en kortere vinter (færre lange nætter), end det er tilfældet på den sydlige halvkugle.

Stedet med flest lyse timer ligger altså på den nordlige halvkugle. 

Ujævn udsigt

For det andet, så er Jorden ikke en jævn kugle, men er fuld af ujævnheder; f.eks. har alle kontinenter bjergkæder af flere kilometers højde.

Står du på et bjerg, ser du Solen både tidligere om morgenen og senere om aftenen, end du ellers ville. Omvendt ser du Solen senere, hvis du bor i en dal mellem to bjerge.

Stedet med flest lyse timer ligger altså på toppen af et bjerg på den nordlige halvkugle. 

Skråt op

For det tredje er de 12 timers dagslys i gennemsnit pr. døgn baseret på astronomiske op- og nedgang af Solen, og de er beregnet ud fra centrum af solskiven.

For os, der oplever f.eks. en solnedgang, er det imidlertid overkanten af solskiven, der tæller, og så snart den er over horisonten, så er det 'dagslys'.  

Jo længere, vi bevæger os nordpå, jo mere skråt passerer Solen horisonten ved solopgang og -nedgang. Dermed forlænges den tid, den øvre del af solskiven er over horisonten, selv om Solen astronomisk set er gået ned, fordi centrum af solskiven har passeret horisonten.

Stedet med flest lyse timer ligger altså på toppen af et bjerg langt mod nord på den nordlige halvkugle. 

Grønland er den sandsynlige vinder 

Der er selvfølgelig yderligere faktorer på spil, og det er svært at vejen både dem og de tre ovenstående op mod hinanden.

Et godt bud på stedet med allerflest lyse timer på Jorden er dog Gunnbjørn Fjeld på Grønlands østkyst - det højeste bjerg i Arktis.

'Flest lyse timer' og dog ikke ensbetydende med 'sol og varme'. Selv med 24 timers dagslys, som fjeldet har i ugerne omkring sommersolhverv, er gennemsnitstemperaturen på tinden i omegnen af -25°C. 

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 24. juni 2018.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle