Kulde afslutter februar og trækker vinteren ned

Februar startede kold, og nu slutter den også kold. Dermed ender måneden formentlig med et gennemsnit under frysepunktet og gør vinteren 2017-2018 til den koldeste i fem år.

Februar er startet kold.

"Fra den 3. til den 10. havde vi otte dage i træk med en døgnmiddeltemperatur under frysepunktet. Gennemsnittet for de første to uger af februar er minus 0,3°C", siger klimatolog Mikael Scharling.

Fra den 11. og frem har vi så haft en række lidt mildere dage, men ifølge prognoserne skal vi snart ned i temperaturkurvens blå felt igen.

Kulden vender tilbage

I sin landsudsigt torsdag middag skriver vagtchefen således:
"På mandag bevæger et lavtryk fra det sydvestlige Norge sig mod syd og sydøst ned over Danmark. Efter lavtrykket strømmer koldt luft fra nordøst ned over landet".

Også DMI's seneste månedsprognose maler med blå - og hvide - nuancer, når et højtryk over De Britiske Øer og Nordvesteuropa senere i næste uge breder sig mod Skandinavien og i en periode giver en østligere strømning af kold luft.

"Der kan dannes både skyer og snebyger. Sne, der lægger sig, er ikke usandsynlig", skriver meteorologen bag prognosen.

Solen er dog her sidst i februar ved at få så meget magt, at det ofte er svært at holde dagens højeste temperaturer under nul.

Også den sidste uge i februar kan blive en kølig oplevelse. Ifølge månedsprognosen er den mest sandsynlige udvikling, at vi fortsat får vintervejr med i al fald udbredt nattefrost.

Køligste vinter i fem år

Den forfrosne februar sikrer formentlig den nuværende vinter titlen som den køligste i fem år. Det vurderer Mikael Scharling.

"Som prognoserne ser ud nu, så ender februar med et gennemsnit lige under frysepunktet. Formentlig tæt på de minus 0,3°C, vi ligger på her efter den første halvdel af måneden", siger klimatologen.

Det giver ifølge Mikael Scharling en vinter 2017-2018 med et gennemsnit på 1,9°C. Det er godt 1 til 2°C lavere end de seneste fire vintre, men samtidigt 2°C varmere end den seneste reelt kolde vinter nemlig den i 2012-2013, som endte med et gennemsnit på præcis 0,0°C.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk 

© DMI, 13. februar 2018

En af februars klare frostdage. Foto fra Dyrehaven nord for København, Christian Kold Tolstrup.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle