DMI og Energinet i fælles front for bedre solskinsdata

Gennem et testforløb er det blevet undersøgt, om mere udveksling af soldata mellem DMI og Energinet kan have potentiale for begge parter. Resultaterne er foreløbigt gode.

Du synes måske, at det ikke er til at tage fejl af, når Solen skinner. Skyggerne står skarpt, det er varmt på huden, og det stikker i øjnene. Alligevel er det en udfordring at finde ud af præcist, hvor meget solskin vi får og hvor meget energi, vores solceller producerer.

De svære målinger

DMI har ganske få solskinsmålere placeret rundt om i landet, og derfor er afstanden mellem dem relativt stor. Af denne grund tager det længerer tid at opdage fejl på målerne, når der ikke er nogen anden målestation i nærheden, der kan bruges som kontrol.

Usikkerhederne ved systemet er en udfordring, når data for solskin skal bruges til at kontrollere, hvordan vejrprognoserne endte med at passe til virkeligheden.

Hos Energinet har man også en udfordring med at måle solskin.

Mindre solcelleanlæg på private forbrugeres hustage eller lignende indsender ikke data til Energinet om produktionen af solenergi.

Det betyder, at Energinets drift af elsystemet i forhold til sol kun er baseret på data fra ganske få tusinde anlæg. Dette må bruges til at estimere den samlede produktion i hele Danmark.

Hvorfor datadeling

Efter gennemgang af et års soldata fra Energinet og DMI blev det slået fast, at potentialet for samarbejde er til stede:

”Når vi sammenlignede de historiske data, var der stor korrelation mellem de observationer, som DMIs stationer havde gjort og den produktion, vi havde målt. Det viste os, at der kunne være grundlag for mere samarbejde, end vi allerede har, hvor vi måske kunne bytte de her tal med hinanden for alle sammen at få noget ud af det,” fortæller Lasse Borup fra Energinet.

Ulrik Ankjær Borch, meteorolog ved DMI, slår fast: ”Det er vigtigt, at vi lærer at bruge hinandens data, for vi kan gøre hinanden bedre gennem datadeling.”

Win-win-win

DMI får et mere solidt målesystem og bedre mulighed for at udvikle de modeller, som vejrprognoserne laves ud fra. Energinet får bedre mulighed for at beregne, hvor meget energi uregistrerede anlæg producerer.

Dertil er samarbejdet en væsentlig brik i puslespillet om grøn energi. F.eks. kan forbedrede vejrmodeller hos DMI medføre, at man endnu mere præcist kan sige hvor meget solskin, vi vil få.

Det bliver dermed nemmere at vide, hvor meget energi, solceller vil producere, og man kan dermed justere den øvrige energiproduktion herefter.

Ulrik Ankjær Borch afslutter: ”Der er ingen tvivl om, at soldata bare er ét område ud af mange, hvor der er potentiale i øget og bedre brug af data. Det er vigtigt, at DMI og Energinet fortsætter den gode og tætte dialog om muligheden for udvikling af nye måder at udnytte data på.”

Baseret på pressemeddelelse fra energinet.dk.

Redigeret af Lærke Hansen
25. maj 2018

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle