Badevandet fik vildt boost

14 majdage med masser af sol har udført et lille mirakel med dit ellers iskolde kommende badevand

Vinteren møvede sig ind i foråret med en kold marts, og det satte opvarmningen af dit kommende badevand på stand-by. Ved indgangen til maj for 14 dage siden var det blot mellem 10 og 12 grader, hvor det var varmest.

Men så skete der noget.

Fra den 2. maj og frem til nu, har Solen i snit skinnet mere end 10 timer om dagen, og det er noget, der kan mærkes på vandtemperaturen, forklarer oceanograf Jacob Woge.

"På denne årstid, hvor Solen står højt på himlen, kan dens stråler varme vandet ca. 0,5 grader op pr. dag", siger han.

Snart! Foto Torsten Fokuhl. Klik for stor version.

Havtemperaturen omkring Danmark den 4., den 9. og den 14. maj 2018. Kortet er baseret på observationer fra op til 10 forskellige satellitter, der måler i både infrarød- og mikrobølge-området. Du finder kort for den seneste måned bag linket under 'Værd at Vide' til højre for artiklen.

Fra småkøligt til usædvanligt varmt

Resultatet er tydeligt på de daglige kort over havtemperaturen, som DMI udarbejder ud fra satellitdata. Her er det varmeste vand nu 16 til 17 grader.

Så høje temperaturer midt i maj er usædvanlige. Nogle steder er vandet op til 5 grader varmere, end vi normalt ser på denne årstid; f.eks. i Vadehavet, i Limfjorden og syd for Lolland-Falster. Men det er lidt snyd, forklarer Jacob Woge.

"Vi har haft meget rolige vindforhold de senere dage. Dermed står Solen og bager direkte på de øvre meter af vandet - især i lavvandede områder. Det varmer havet markant op", siger oceanografen.

"Vandet nedenunder følger dog ikke med, så når det blæser op på et tidspunkt, så falder temperaturen noget, fordi vandmasserne bliver blandet sammen, og koldere vand bliver drevet ind i fjordene".

Effekten af den fine periode med den hurtige opvarmning forsvinder dog ikke fra havet omkring Danmark, selv om vandet bliver blandet op, så temperaturen falder til noget lidt mere normalt. 

"Med mindre vi direkte får skyer og blæst i resten af maj, så burde badevandet vær helt klart til en strandtur, når vi kommer ind i juni", slutter Jacob Woge.

Medierne kan kontakte Jacob Woge via DMI's pressetelefon på 39 15 75 09.

Først halvdel af maj har været supersolrig. Vi har allerede fået 3/4 af de normale soltimer.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 15. maj 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle