WMO: 2016 skrev klimahistorie

Hvert år afrapporterer FN's meteorologiske organisation, WMO, klodens klima. 2016 bød på både ekstremt vejr og mange rekorder - også her hos os i Rigsfællesskabet

2016 blev det varmeste år, siden optegnelserne begyndte i 1850. Alene det er klimahistorie. Men i WMO's udgivelse 'Klimaets Tilstand' er 2016 bemærkelsesværdigt på mange andre områder. WMO er FN's meteorologiske organisation.

Rapporten Klimaets Tilstand sendes på gaden torsdag den 23. marts, hvor det er meteorologiens dag, men allerede tirsdag kom den tilhørende pressemeddelelse. Og det er opsigtsvækkende læsning, fortæller seniorklimatolog John Cappelen.

"Ikke nok med at vi med 2016 fik det varmeste år. Hvert af de seksten år siden 2001 har været mindst 0,4°C varmere end gennemsnittet for perioden 1961-90. 2016 er også det 31. år i træk, hvor den globale temperatur ligger over normalen", siger han.

Temperaturen var særligt meget højere end normalt på høje, nordlige breddegrader, herunder i Arktis.

"Varmen var ret udtalt langs den russiske arktiske kyst, på øerne i Barentshavet og Ishavet, i det nordlige Atlanterhav, men også hen over Grønland til det nordvestlige Canada og Alaska".

Også nedbøren skabte problemer i 2016, fortæller John Cappelen.

"En stor del af det sydlige Afrika startede 2016 med en alvorlig tørke. For andet år i træk var regnen 20 til 60% under gennemsnittet i sommerens regntid. Foreløbige tal viser desuden, at 2016 var det tørreste år, der er registreret i Amazonas. Der var også en betydelig tørke i det nordøstlige Brasilien".

I Yangtze-området i Kina oplevede de til gengæld den værste oversvømmelsessæson siden 1999. 2016 var for Kina som helhed det vådeste år, der er målt, med en gennemsnitlig nedbør på 730 mm eller 16% mere end normalt.

Derudover bød 2016 på rekorder for vandstanden i verdenshavet og for hastigheden i stigningen af vandstanden. Året satte desuden rekord for det laveste areal af den arktiske havis ved maksimum marts og for temperaturen af havoverfladen.

Også i Rigsfællesskabet blev 2016 et markant år. John Cappelen sidder netop med indrapporteringerne til WMO for Danmark, Grønland og Færøerne. På den baggrund har han sammenstillet følgende lister:

Danmark i stikord

  • Landstal for Danmark viser, at det var varmere i alle sæsoner og for året 2016, set ift. gennemsnittet 1981-2010 med en varmerekord for september.
  • Vinter, forår og sommer var vådere end gennemsnittet, mens efterår og året var tørrere.
  • Vinter, forår, efterår og året var solrigere end gennemsnittet, mens sommeren var en anelse solfattigere. September var rekordsolrig (data siden 1920).
  • Der var kun to blæsevejr, der kom på den danske stormliste i sæsonen; ”Helga” den 4. december 2015 og ”Urd” den 26-27. december 2016.
  • Den 23. juni 2016 blev en ny regnintensitets-rekord på Ærø registreret. Der blev målt 5,4 mm/minut.

Færøerne (Tórshavn) i stikord

  • Året 2016 i Tórshavn havde en gennemsnitstemperatur lidt over gennemsnittet for 1981-2010.
  • Vinter, forår, sommer og efterår var lidt varmere eller nær gennemsnittet.
  • Det blev den varmeste december (data siden 1890).
  • Året i Tórshavn var noget tørrere og lidt solrigere end gennemsnittet. Marts 2016 blev rekordsolrig (data siden 1920)

Grønland i stikord

  • Målinger fra 20 DMI vejrstationer viser, at gennemsnitstemperatur-anomalier for næsten alle måneder, alle sæsoner og året 2016, set ift. gennemsnittet 1981-2010, generelt var positive i det kystnære Grønland og ved Summit på Indlandsisen. Der var mange varmerekorder for både forår, sommer, efterår og året samt en del måneder, specielt for det kystnære østlige Grønland. Se mere her.
  • Målinger fra 11 DMI-nedbørsstationer viser en ret tør sommer ift. gennemsnittet 1981-2010 undtagen i de nordvestlige kystnære dele. Der blev sat nogle tørre rekorder denne sommer. Vinter, forår, efterår og året satte derimod nogle våde rekorder enkelte steder og andre steder var det nær ved.

Du finder link til pressemeddelelsen fra WMO under 'Værd at Vide' øverst til højre på siden.

Af Niels Hansen
21. marts 2017

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle