Store gevinster for samfundet med frie data

Rapport viser, at frie meteorologiske data vil give stor samfundsøkonomisk gevinst. Mulighederne er uendelige, konkluderer DMI’s direktør.

Indenfor de seneste 15 år har en række nordeuropæiske lande åbnet for adgangen til meteorologiske data for at realisere det fulde potentiale af meteorologiske data for borgere, virksomheder og myndigheder.

Data, der anvendes på tværs i den offentlige sektor, kan forbedre kvaliteten og effektiviteten i servicen til borgerne og virksomhederne og reducere omkostningerne. I den private sektor kan adgang til frie data betyde, at virksomhederne kan anvende dataene i deres styring og drift. Adgangen kan desuden skabe grundlag for helt nye vækstvirksomheder, der anvender og beriger data og udvikler nye, især digitale, produkter og løsninger.

Konsulenthuset Deloitte har udarbejdet en rapport, som undersøger værdien af frie meteorologiske data i Danmark. Konklusionen er, at gevinsten kan udgøre mellem 50 og 135 mio. kr. årligt i udvalgte sektorer som elsektoren, fjernvarmesektoren og landbrugssektoren. Dertil kommer yderligere gevinster fra nye tiltag på markedet for meteorologiske ydelser, som først kan estimeres på sigt.  

”Kun fantasien sætter grænser for, hvad professionelle og private brugere af vejr- og klimadata kan bruge vores viden til. Mulighederne er uendelige,” fastslår direktør Marianne Thyrring. ”Vi vil gerne have, at erhvervslivet fokuserer på at bruge vores data i smarte løsninger, så kan vi fokusere på at lave vejrudsigter og varsle farligt vejr. Med frie data kan vi bedre koncentrere os om at være vejrmyndighed,” fortæller hun.

Læs rapporten: Erhvervsøkonomiske og samfundsmæssige konsekvenser af en frisættelse af DMI’s meteorologiske data. Udarbejdet af konsulenthuset Deloitte.  

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle