September-regnen blæste forbi månedens normalnedbør, jagter rekord

Lidt over 13 døgn skulle der til, så havde Danmark fået al den nedbør, vi får i en normal september. 2017 har sat skruen i vandet i jagten på Danmarks vådeste år

Onsdag blev endnu en våd dag i Danmark, og torsdag fortsatte regnen ufortrødent. På landsplan faldt der 17 mm i forbindelse med det dybe lavtryk, der samtidigt med en masse regn gav os vindstød af stormstyrke.

De 17 mm faldt dog ikke på et tørt sted; snarere tværtimod. De faldt oveni de 62 mm, vi allerede før onsdag havde modtaget i september.

Markant septemberregn

"Vi har nu 79 mm vand i Danmarks store, fælles nedbørmåler siden 1. september. Normalt får vi 73 mm på hele måneden, så det ret markant", siger klimatolog Mikael Scharling.

Rekorden for en september er der dog fortsat et stykke op til. I september 1994 blev det til imponerende 162 mm over månedens 30 dage. Det kan vi potentielt nå, hvis det fortsætter med at regne lige så meget resten af måneden, men det er - heldigvis - ikke sandsynligt. 

"Hvis vi kigger på nedbøren særligt de seneste otte døgn, så har den været ret ekstrem", fortæller klimatologen.
"Kun ved to tidligere lejligheder siden 2001 har vi set en tilsvarende nedbørmængde over otte dage. Statistisk set er der dermed kun en meget lille risiko for, at det kører videre i helt det samme våde spor i de kommende uger".

Jagten på det vådeste år

Med en våd september og temmelig mange våde måneder i år allerede melder spørgsmålet sig, hvorvidt Danmark nærmer sig sit vådeste år. Det kom i 1999, hvor det samlede regnskab løb op på 905 mm.

"Hidtil i år har vi fået 569 mm. Der er altså fortsat noget over 300 mm op til rekorden. På samme tidspunkt i 1999 havde vi passeret de 600 mm, så 2017 skal sætte skruen i vandet for at nå det", siger Mikael Scharling.

"Hvis 2017 misser at blive Danmarks vådeste år, så græder de fleste nok tørre tårer", slutter han.

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Regn giver nemlig regnbuer - her en smuk dobbelt en af slagsen fra Tranbjerg søndag den 10. september. Foto familien Skakke.

Nedbøren i september 2017 fra den 1. til og med den 14. klokken 11. Den samlede sum er 79 mm. Normalen for hele måneden er 73 mm. Grafik Mikael Scharling

Nedbøren i 2017 fra den 1. januar til og med den 14. september klokken 11. Den samlede sum er 569 mm. rekorden for et år er 905 mm fra 1999. Grafik Mikael Scharling.

 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle