Klimaforandringerne rammer også i din by

Når storme blæser ind over landet, stormfloder skyller op, eller voldsom regn styrter ned, så rammes alle ikke ens. Derfor skal forberedelserne til fremtidens vejr heller ikke være ens alle vegne. Aarhus Kommune har allerede fået udarbejdet en klimarapport fra DMI og vil bruge de nye oplysninger i klimatilpasningen.

Oversvømmede veje og kældre fulde af vand bliver langt hyppigere i fremtiden viser DMI's rapport over fremtidige klimaforandringer i Danmark. I et land som Danmark rammer klimaforandringerne allerede i dag forskelligt. Det betyder, at de enkelte kommuner står overfor meget forskellige klimaudfordringer i fremtiden. 

Bor du i storbykommuner som København og Odense, skal din kommune først og fremmest tilpasse sig kraftigere skybrud, der kan ødelægge store værdier, fx ved at oversvømme din bolig eller din vej. Bor du i kystnære kommuner i de indre danske farvande som Holbæk, Roskilde og langs Øresundskysten, så er den stigende vandstand noget du og din kommune skal være opmærksomme på, da den kan byde på store oversvømmelser. Og er du landmand med en sandrig landbrugsjord, som i Herning og Varde, så vil du gå lange perioder i møde uden regn i vækstsæsonen.

"Klimaforandringer kan give os alle sammen udfordringer i hverdagen. Men vi kan handle på dem allerede nu. Derfor er jeg glad for, at DMI har sammensat et nyt produkt, så de kan rådgive om klimaudfordringerne for de enkelte kommuner. Så kan vi i tide finde en løsning lige dér, hvor du bor," siger energi-, forsyning-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

DMI kan nu levere meteorologisk rådgivning, analyser og data om fortidens, nutidens og fremtidens klima helt ned på kommuneplan. I praksis skræddersyer DMI’s rådgivere rapporter ved at analysere regionale klimamodeller med bl.a. temperatur og nedbør, IPCC fremtidsscenarier samt store mængder af observationsdata som fx nedbør. 

"En klimarapport fra DMI vil koste et beløb, som er en dråbe i havet sammenlignet med eksempelvis omkostningerne efter de store storme," fortæller Marianne Thyrring, direktør på DMI. Hun peger på, at det vil være omkostningseffektivt for kommunerne at klimatilpasse med udgangspunkt i DMI's viden.
"DMI er klar til at komme med den lange vejrudsigt for alle landets kommuner, så hver eneste af de 98 kommuner kan klimasikre sig i fremtiden," siger Marianne Thyrring.

Læs hele pressemeddelelsen og se rapporten fra Aarhus kommune i sin fulde længde på Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets hjemmeside.

Redaktion Pia Svejgaard, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2. januar 2017.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle