Helgenæs fik en 500-års-skylle

Statistisk set går der næsten 500 år imellem, at målestationen Helgenæs måler lige så meget nedbør som onsdag. I virkeligheden sker det nok lidt oftere

Onsdag faldt der 98,6 mm ved målestationen på Helgenæs øst for Aarhus. 98,6 mm svarer til næsten 100 liter vand på hver eneste kvadratmeter eller 100 ton i en villahave på 1000 kvadratmeter.

Det er langt fra hver dag indbyggerne på Helgenæs oplever den slags. Faktisk var der tale om noget nær en 500-års-hændelse. Det fortæller klimatolog Mikael Scharling.

Statistik på sjældne begivenheder

"Vi opdaterer løbende statstik over, hvor meget nedbør der falder på de våde døgn. Derfor kan vi komme med et bud på, hvor hyppig eller sjælden en begivenhed er ved en målestation. Ud fra vores data, så vil indbyggerne på Helgenæs i gennemsnit opleve 98,6 mm nedbør på et døgn ca. en gang for hver 500 år".

At siger, at noget er en 500-års-hændelse er selvfølgelig med forbehold.

"Vurdering bygger på data for nedbøren de seneste godt 150 år. Men vi ved, at det regner mere i dag, end det gjorde for 100 år siden. Årsnedbøren er f.eks. steget fra ca. 650 mm til over 750 mm. Det regner også mere på de våde døgn nu end tidligere. I fremtiden vil beboerne på Helgenæs altså formentlig opleve tilsvarende regnfulde dage noget hyppigere end med 500 års mellemrum. Det er dog fortsat en relativt sjælden hændelse", siger Mikael Scharling.

Nedbøren i området omkring Djurs inkl. Helgenæs onsdag den 6. september 2017. Grafik Mikael Scharling.

Nedbøren ved stationen på Helgenæs onsdag den 6. september 2017. Grafik Mikael Scharling. Klik for større version.

98,6 mm er den højeste mængde nedbør registreret ved en målestation i år. Vi skal tilbage til skybruddet i København den 31. august 2014 for at finde noget højere.

Du kan læse mere om ekstremnedbør i Danmark i DMI teknisk rapport no. 14 fra 2015.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk 

© DMI, 7. september 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle