Første gang i 38 år: Juli kan ende uden sommerdag

...hvis du allerede er godt træt af vejret i juli, så læs noget andet... ;-)

Vi har endnu den første meteorologiske sommerdag i juli 2017 til gode. En meteorologisk sommerdag er defineret ved, at temperaturen stiger til over 25°C et eller andet sted i Danmark.

"På den varmeste julidag hidtil i år, det var den 19. juli, nåede vi 24,6°C", siger klimatolog John Cappelen.

De højeste temperaturer rundt om i Danmark i juli 2017 fra den 1. og frem til og med den 24.

Selv om vi ikke har passeret 25°C i juli, så har vi været deroppe tidligere på året. Der skete på hele fem dage i maj og senere på to dage i juni.

Meteorolog Klaus Larsen har kigget lidt fremad for at se, om der er risiko for, at måneden ender helt uden sommerdage. Og det kan gå begge veje, siger han.

"Prognoserne for månedens sidste dag - mandag den 31. - hopper frem og tilbage over den magiske grænse. Inden da er der ikke rigtig tegn på, at vi når over de 25°C, så lige meget hvad, bliver der tale om meteorologisk målfoto".

Juli i dårligt selskab

Skulle vi rent faktisk ende uden sommerdage i juli, så slutter 2017 sig til et kort, men kedeligt selskab, fortæller John Cappelen. Han har stukket næsen dybt i DMI's database for Danmark, som går 143 år tilbage til 1874.

"Der er blot tre år i vores måleserie, hvor juli står på et stort, rundt nul, hvad angår sommerdage og temperaturer over 25°C. Det er 1962, 1974 og 1979".

Det er altså 38 år siden, sommerdagene sidst udeblev i juli.

"Juli 1974 er den absolutte bundskraber, hvor termometeret blot nåede 23,5°C på månedens varmeste dag", siger klimatologen.

Vi skal dog kun fem år tilbage til 2012 for at finde den seneste sommermåned uden sommerdage. Dengang var det juni, der fik den tvivlsomme ære med en maksimumtemperatur på præcis 25,0°C - altså blot 0,1°C under en officiel sommerdag.

Det sker noget hyppigere, at netop juni ender uden en sommerdag. Det er nemlig hændt otte gange siden 1874. For august er det sket seks gange; senest i 1962.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 25. juli 2017

Juli har været kølig hidtil, men det har ikke været en hindring for smukke solnedgange. Foto Thomas Weisz.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle