Fly slog huller i Nordsjællands morgenhimmel

Et anderledes syn mødte indbyggerne i Nordsjælland, hvis de ellers kiggede op på himlen tirsdag tidligt på dagen

Opdateret med flere fotos torsdag den 5.

Tirsdag morgen og formiddag drev mindst to spektakulære skyformationer tværs hen over Nordsjælland. De, som kiggede op, kunne se næsten cirkelrunde huller i skylaget med en 'fjer' indeni.

"Skyerne - eller fænomenet - kaldes en hole-punch-cloud", siger seniorklimatolog og DMI's skyekspert John Cappelen. 

"Det engelske navn antyder, at nogen eller noget har slået hul i skydækket. Jeg hælder mest til, at et fly har passeret igennem dækket af altocumulus. Det er den typiske historie for den slags skyhuller", siger seniorklimatologen.

Vand, der er vand, selv når det burde være is

Et hul opstår, fordi skydråberne i altocumulus-laget har været flydende vand, men underafkølet. De har altså haft en temperatur under 0°C, uden at være frosset til is.

"Forstyrrelser fra et fly fremprovokerer frysning af underafkølede skydråber. Dråberne ændrer altså pludseligt fase fra flydende til fast; fra vand til is. Iskrystaller er derefter drysset ud af skyen, har dannet en fjeragtige issky og efterladt et hul", forklarer John Cappelen.

Fjerskyen i midten er faktisk faldende sne også kaldet virga eller faldstriber.

På baggrund af tidsstemplerne på de fotos, DMI har modtaget tirsdag formiddag, er det mest sandsynlige, at der har været (mindst) tre hole-punch-clouds på spil. De er så blevet flyttet fra sydvest mod nordøst af den relativt kraftige vind.

Skyhullerne var længe et mysterium og er blevet tilskrevet mystiske forklaringer såsom ufoer. I 2011 fik et hold forskere endelig fænomenet forklaret ordentligt i det videnskabelige tidsskrift Science. Se link til artiklens abstract i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Har du billeder af tirsdagens hole-punch-cloud, som du vil dele med andre dmi.dk-læsere, så send dem til vejrmed@dmi.dk.

Af Niels Hansen

© DMI, 3. oktober 2017

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle